Óriási számviteli hiányosságok a Jobbik ga(rá)zdálkodásában

Itt a pénzügyi beszámolók ideje.

Pártunk rendre az első között szokott elszámolni állam bácsi felé, természetesen minden szabálynak tökéletesen megfelelve.

Nem úgy, mint a parlamenti pártok, akik a határidőket is nehezen tartják, a szabálytalanságokról nem is beszélve.

Quod licet Iovi, non licet bovi. Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek. A nagypártok nyugodtan csinálhatnak, amit akarnak, az igazságszolgáltatás gépezete meg sem fog moccanni. Nem úgy az Európai Baloldal esetében. Ha nálunk minimális pénzügyi szabálytalanságot is tapasztalnának, már géppisztollyal vonulna ki a Gestapo (NAV). És úgy tiltanának be minket, hogy csak úgy zörög.

A Jobbik nyugodtan náciskodhat, megszegheti a hatályos törvényeket, a kutya nem fog törődni vele, amíg ez a tőke érdeke. És persze számviteli hiányosságai is vannak – írja a Magyar Hírlap.

Az ÁSZ jelentése ugyanis számtalan szabálytalanságot tartalmaz. „A beszámolók összeállításánál megsértették a számviteli törvényben szabályozott teljesség, valódiság, következetesség és lényegesség számviteli alapelveit. A beszámolók egyik évben sem mutattak megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról. A szabályzatok nem feleltek meg teljes körűen a számviteli törvényi előírásoknak. A hiányosságok mindkét évben lényeges beszámolási hibához vezettek”. Ezt a 2009-2010-es gazdálkodásról írták három éve. Az állami támogatásban részesülő pártokat kétévente ellenőrzik. (A kommunista pártokat állami támogatás nélkül még ennél is többször).

Meglepetés: A Jobbik a párt 90%-ának gazdálkodásáról semmilyen információval nem rendelkezett. 2010-ben több mint tizenhétmillió forinttal nagyobb kiadást írtak a beszámolóba, mint amit a bizonylatok és főkönyvek alátámasztottak. Mindkét évi beszámoló lényeges hibát tartalmazott, mert a párttörvényben előírt értékhatárt meghaladó hozzájárulások, adományok nevesítése nem volt teljes körű, illetve a támogatásokat hibás összeggel közölték – írja a Magyar Nemzet.

A tavalyi ÁSZ ellenőrzés a következőket írja: „A közzétett beszámolók nem feleltek meg a törvényi előírásoknak, nem a könyvvezetéssel és a valósággal megegyező adatokat tartalmaztak.”

A beszámolóknál sérültek a valódiság és a teljesség számviteli alapelvei, mivel a 2011-es beszámoló csaknem kilencmillió forinttal több kiadást tartalmazott, mint amit a bizonylatok és a főkönyvi kivonat alátámasztottak. „Továbbá az egyéb hozzájárulások, adományok között egyik évben sem tették teljes körűen közzé a jogszabályban megjelölt értékhatár fölött adományt nyújtók nevét és az adományok értékeit.”

Azt is megállapították, a párt számviteli szabályozásai 2012. november 30-ig nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, ezt aztán a Jobbik javította. A jelentésben az is szerepel, hogy a gazdálkodásban sem a számviteli szabályokat, sem a Jobbik belső előírásait nem tartották be teljes körűen. A foglalkoztatás szabályszerűségét 2012-ben nem teljes körűen biztosították, nem jelentették be a megbízásos jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalókat. Ezt a mulasztását 2013-ban pótolták.

Tragikus adat, hogy a jobbik, 1milliárd 32 millió forintból gazdálkodott, ebből évente kb. 450 millió forint állami támogatásból oszthatták a neonáci propagandájukat. IGEN! ÖN, AZ ADÓFIZETŐ PÉNZÉBŐL! Kérdésünk, hogy további 100 millió forint honnan van? Nyilván a lelkes tagok dobtak össze több mint 100 millió forintot.

Az ÁSZ beszámolója itt olvasható.  

Vélemény, hozzászólás?