Találkozó Cancio Ferrer nagykövettel

Vajnai Attila az Európai Baloldal elnöke és Kovács Gábor a párt külügyi kabinetjének tagja látogatást tettek a Kubai Köztársaság nagykövetségén, ahol Ferrer nagykövet részletes tájékoztatást adott a kubai-amerikai kapcsolatokban a közelmúltban történt eseményekről.

IMG_0037A diplomata elmondta, hogy Raúl Castro államfő és Barack Obama az Egyesült Államok elnöke december 17-én történt telefonbeszélgetésük során megállapodtak a két ország közötti kapcsolatok rendezéséről, ami a korábbi amerikai politika teljes kudarcát jelenti.

A diplomáciai kapcsolatok felvételéről, Kuba és az USA külügyminisztériumának képviselői január 21-22-én, Havannában tartották a tárgyalások első fordulóját, amelyek azt mutatják, hogy két fél álláspontja között hatalmas ellentétek vannak. Kuba elutasítja a belügyeibe történő beavatkozást és folytatni kívánja a szocialista utat. A magántevékenység fejlesztése mellett, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a gazdaságban az állami szektor szerepe meghatározó maradjon. A két ország közötti kapcsolatok normalizálásának alapfeltétele, hogy megszűnjön a Kuba elleni, több mint öt évtizede tartó pénzügyi, gazdasági és kereskedelmi blokád. Három ország kivételével, az ENSZ tagállamai több ízben elítélték a diszkriminációs politikát, ami elszigetelte az USA-t az amerikai kontinensen is.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy Latin-Amerikában sikeresek a baloldali politikát folytató országok (Venezuela, Bolívia, Ecuador és mások), amelyek Kuba természetes szövetségesei. Ezek az államok jelentős eredményeket értek el a szegénység csökkentésében és a lakosságnak az ingyenes oktatáshoz valamint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésében. Az amerikai politika célkeresztjébe most Venezuela került, ahol a Chávez elnök örökségét folytató kormány meggyengítése Washington legfőbb célja. Az USA korábbi dominanciája azonban megszűnt, mert Oroszország és Kína folyamatosan erősíti a régió országaival folytatott politikai és gazdasági kapcsolatait. Raúl Castro államfő, pártfőtitkár első ízben vesz részt az amerikai kontinens államai szervezetének (OAS) áprilisban, Panamában rendezendő csúcsértekezletén, ahova Barack Obama az USA elnöke is meghívást kapott. Kérdéses, hogy a kubai jelenlét ellenére az amerikai elnök megjelenik-e a találkozón.

A beszélgetés során felmerült Kuba és az Európai Unió közötti kapcsolat kérdése is. A múlt évben tárgyalások kezdődtek Brüsszel és Havanna között az 1996-ban José Maria Aznar spanyol kormányfő kezdeményezésére elfogadott diszkriminációs jellegű „közös rendelkezés” megszüntetéséről és egy szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről. Cancio Ferrer nagykövet szerint, a tárgyalások folytatódnak, de néhány európai ország ellenkezése akadályozza a megbeszélések eredményes befejezését. A kubai-magyar kapcsolatok, az ideológiai különbségek ellenére korrektek és mindkét fél érdekelt ezek bővítésében. A múlt évben több, mint ötezer magyar turista látogatott el a szigetországba.

A beszélgetés során Vajnai Attila elnök tájékoztatta a nagykövetet az Európai Baloldal működéséről és meghívta a párt májusban tervezett kongresszusára.

Tudósítónktól

Vélemény, hozzászólás?