Wall Street Journal: Félelem és reszketés Magyarországon

A Magyarországon növekvő szélsőségesség az egyik legriasztóbb fejlemény Európában.

Ennek legutóbbi jele vasárnap volt, amikor az ország nyugati részének Tapolca körzetében a szélsőjobboldali Jobbik párt jelöltjét választották meg egy rendkívüli szavazáson. Ha az eredményt hivatalosan is megerősítik, ez lesz az első alkalom, hogy a Jobbik választással nyer parlamenti helyet, nem pedig pártlistáról.

A Jobbik a harmadik legerősebb párt Magyarországon. A tavalyi országgyűlési választáson a voksok 20%-át kapta. A párt nyíltan antiszemita. A Jobbik egyik vezetője 2012-ben felszólította a kormányt, hogy „írják össze az embereket zsidó származás szerint”, mivel „nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek”. A parlament egyik jobbikos tagja még a budapesti holokauszt emlékművet is leköpte.

A párt vezetői Európa leghangosabb szurkolói Vlagyimir Putyinnak és az iráni rezsimnek. Gyöngyösi Márton, a Jobbik külpolitikai szóvivője úgy írta le a Krím annektálását mint „egy közösség önrendelkezésének dicsőségét”, és elítélte az Iszlám Köztársaság nemzetközi elszigetelését, mint „izraeli érdeket.”

A Jobbik felemelkedése a kormányzó Fidesz párt kárára ment, és Orbán Viktor miniszterelnök senki más nem hibáztathat, csak önmagát. Orbán, aki fiatalember volt a 80-as években, mint antikommunista tűnt fel a politikai porondon, most felkarolja az illiberalizmust. „Nem gondolom, hogy az Európai Uniós tagságunk meggátol minket abban, hogy új, nemzeti alapokon nyugvó, illiberális államot építsünk.” Orbán tavalyi beszédében példaként Oroszországot, Kínát és Törökországot hozta fel.

Végezetül Orbán államosította a nyugdíjakat, sokkal nehezebbé tette a külföldiek számára, hogy magyar földet vegyenek, és elvetette a „kiegyensúlyozott” tájékoztatást. A Fidesz és a Jobbik közös ügyet talált az ország roma vagy cigány kisebbségének megcélzásában. A Fidesz már régóta népszerűsíti a nacionalisták körében népszerű magyarázatot, hogy az ország inkább ártatlan áldozata a második világháborúnak, mintsem a nácikkal szövetséges állam.

A Kreml-el szövetséges Magyarország stratégiailag elköteleződhet közép-Európa szívében. Decemberben az Egyesült Államok szenátusa úgy szavazott, hogy jóváhagyja Obama elnök jelöltjét az USA magyarországi nagykövetének: Colleen Bradley Bell, szappanopera producert.

Wall Street Journal

Vélemény, hozzászólás?