100.000 venezuelai katona kezd tíz napos hadgyakorlatba

Venezuelai katonák vállról indítható rakétákkal, vadászrepülőgépekkel és páncélozott harcjárművekkel vonultak ki vasárnap egy 10 napos hadgyakorlatra.

A fegyveres erők közel 100,000 tagja kezdett kiterjesztett hadgyakorlatra, amelyre Nicolas Maduro elnök szerint azért van szükség, hogy megvédjék magukat az Egyesült Államok homályos fenyegetései ellen.

Vladimir Padrino Lopez védelmi miniszter a caracasi Tiuna Erődben, Venezuela legnagyobb katonai létesítményében nyitotta meg a hadgyakorlatot.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok szankciói „fenyegető veszélyt jelentenek számunkra”, és a fegyveres erőknek készen kell állniuk az ország függetlenségének biztosítására.

A venezuelai tengerészek a Karib-tengeren kezdtek gyakorlatozni, míg a katonák megvédték az ország legnagyobb olajfinomítóját egy szimulált támadástól.

A hadgyakorlattal egyidőben civilek ezrei vonultak fel az Hugo Chavez által 15 éve viselni kezdett szocialista forradalom vörös pólóiban.

Ahogy a hadgyakorlatok tartanak, dél-amerikai kormányok biztosították Venezuelát támogatásukról, akiket egyesített az Egyesült Államok által a venezuelai vezetőkre kirótt szankciók kritikája.

Az 12 ország által alkotott Unasur blokk Ecudaorban tanácskozott, hogy felmérjék a helyzetet, és elutasítsák, hogy az Egyesült Államok fenyegetőnek sorolta be Venezuelát.

Kuba, Bolívia, Ecuador helyi vezetői már kritizálták Washington múlt heti akcióit, amikor az Unasur külügyminiszteri delegációt küldött Caracasba, hogy felmérjék a Venezuelai helyzetet.

Washington a múlt héten léptetett életbe szankciókat venezuelai hivatalnokok ellen, és Venezuelát az Egyesült Államok nemzetbiztonságára való fenyegetésnek nyilvánította.

Forrás: international@peoples-press.com

Vélemény, hozzászólás?