100,000 tanár tüntetett az oktatási rendszer privatizációja ellen Iránban

Több mint 100,000 tanár tartott összehangolt felvonulást Teheránban és más tartományi fővárosokban, szerte Iránban vasárnap, az elmúlt évek legnagyobb munkástiltakozásaként.

Hogy a több bérérét és jobb feltételekért való követeléseiknek nyomatékot adjanak, a tanárok távol maradtak az osztálytermektől – Iránban a vasárnap is normál iskolai nap -, ehelyett a képviselőik tüntetést tartottak a Majlisz, az iráni parlament előtt, valamint az oktatási minisztérium tartományi hivatalainál.

Az oktatók az Iráni Nemzeti Tanáregyesület felhívására gyűltek össze, hogy ellenállást tanúsítsanak az oktatási rendszer privatizációja és a kormány tétlensége miatt, hogy nem váltották be a korábbi megállapodások szerinti fizetésemelést és munkabiztonsági követeléseket a tanárok számára.

A tüntető tanárok egészségbiztosítást is követeltek, és hogy tiszteletben tartsák a jogaikat, hogy szakszervezeti tevékenységet fejtsenek ki, valamint engedjenek szabadon számos tanárt, akik hosszú börtönbüntetést kaptak szakszervezeti tevékenységért.

Több mint 2000 tanári képviselő vonult fel a teheráni parlament elé, miközben több száz dühös oktató tiltakozott Azarbaijan, Fars, Lorestan, Hormozgan, Khuzestan, Khorasan, Kurdisztán, Teherán és Qazvin oktatási irodái előtt.

A gazdasági szankciók és a kormány neoliberális politikája miatt az ország elmúlt évek során romló gazdasági helyzetében sok munkás, köztük sok tanár jutott nyomorba.

Ennek következményeként felkészültek a nyilvános tiltakozó akciókban való részvételre, hogy igazságot követeljenek.

Az Iráni Tudeh Párt teljes támogatásáról biztosította a tanárok követeléseit, és felszólította az iráni munkásokat, hogy tanúsítsanak szolidaritást a tanárok sztrájkja mellett.

A párt mindent elkövetett, hogy maximális támogatást érjen el a sztrájkoló tanároknak.

Mindenkit felszólított a mozgalomban, hogy „fáradtság nélkül és hatékonyan dolgozzon a független szakszervezetek megerősítésében, hogy készüljenek fel a kormány trükkjeire, és álljanak ellen a kormány munkásellenes politikájának.”

Nagy-Britanniában az Iráni Nép Jogainak Védelmi Bizottsága közleményt adott ki, amelyben felszólítják a brit munkás és szakszervezeti mozgalmat, hogy álljon iráni tanár kollégáik mellé.

A Christine Blower, a Tanárok Országos Szakszervezetének főtitkára írásban követelt igazságot Hassan Rouhani iráni elnöktől az iráni tanároknak.

Forrás: international@peoples-press.com

Vélemény, hozzászólás?