18 millió ingyenes óvszerrel harcolnak az AIDS ellen

A venezuelai egészségügy miniszter pénteken bejelentette, hogy a Nemzeti Közegészségügyi Egészségügyi Rendszer 18 millió óvszert biztosít ingyen 2015 folyamán férfiaknak és nőknek.

A lépés a Nicolas Maduro kormánya ellen viselt gazdasági háború részeként a magángyártók és a terjesztők által mesterségesen előidézett, fogamzásgátló-hiány közepette jött elő.

Az egészségügyi miniszter bejelenti a garanciát a szexuálisan aktív állampolgárok biztonságos szexuális kapcsolatára

Claudia Morón, a Közegészségügyi Hálózat miniszter-helyettese bejelentette, hogy a fogamzásgátlókat ingyen biztosítják minden polgárnak a klinikákon, nem kormányzati szervezeteknél és oktatási intézményekben azon nemzeti erőfeszítés keretében, amelyet a Nemzeti HIV/AIDS Program és a Szexuális és Reproduktív Egészségügyi Program koordinál, amelyek az Egészségügyi Minisztérium projektjei.

A hónap végére 12,6 millió férfi óvszer fog érkezni az országba, amelyhez hozzájön még a készleten lévő 6 millió női kondom. Minden óvszert az Egyesült Országos Népi Alap (UNFPA) szerzett be a Világegészségügyi Szervezet (WHO) és az Össz-Amerikai Egészségügyi szervezet szabályai szerint.

Az óvszereken túl Morón kezdeményezte, hogy a kormány tegyen lépéseket a születés-szabályozó gyógyszerekhez való hozzájutás biztosítására a közklinikák hálózatában, amelyet a Nemzet Közegészségügyi Rendszer felügyel.

A miniszter-helyettes kihangsúlyozta, hogy a legutóbbi intézkedések garantálják a „biztonságos szexuális kapcsolatot” a szexuálisan aktív népesség számára.

A kormány úttörő munkát végez a fogamzásgátló tekintetében, szembesülve a gazdasági háborúval

Ez a bejelentés a kormány részéről az egyre fokozódó gazdasági háború közepette érkezett, amely más mindennapos használati tárgyhoz hasonlóan az óvszerek hiányában is megmutatkozott a magán terjesztők felhalmozása miatt.

Részben az óvszerhiányról is tudósított a magánkézben lévő nemzetközi média. A Bloomberg cikke a hónap elején azt állította, hogy egy 32 darabos csomag Trojans óvszer 755 dollárba kerül.

A riport ellenére egy 3 darabos Durex óvszer csomag Venezuelában 100-300 Boliváros (8-26 amerikai dollár) áron kel el. Ez az ár, noha drága, nem megfizethetetlen az áltag venezuelai számára.

Mindazonáltal az óvszerhiány súlyos problémát jelent, különösképp a terhesség és a HIV/AIDS tekintetében, amely viszonylag magas a regionális átlaghoz képest.

Ezen kihívásokkal szembenézve a bolivári kormány úttörő munkát végzett az elmúlt években, kiterjesztve a közösségi szexuális egészségügyhöz való hozzáférést. Tavaly az Egészségügyi Minisztérium több mint 17 millió óvszert juttatott férfiaknak és több mint 2 milliót nőknek.

Továbbá a kondomokon és a fogamzásgátló tablettákon kívül az Egészségügyi Minisztérium hat féle fogamzásgátló módszerhez való hozzáférést garantál. Venezuela az egyetlen ország a régióban, amely meghaladja a nemzetközi standardot, amely minimum öt féle fogamzásgátlási módszerhez való hozzáférést tesz lehetővé.

forrás: venezuelaanalysis.com

Vélemény, hozzászólás?