6000 farmer tüntetett az EU brüsszeli mezőgazdasági ülése ellen

Kb. 6000 farmer tüntetett hétfőn a belga fővárosban, hogy követeljék, hogy az EU lépéseket tegyen a zuhanó árak ellen, amit a tejért és a sertéshúsért. A farmerek több száz traktorral érkeztek az EU főhadiszállásának tömbjéhez.

A farmereket keményen érintette az európai élelmiszer orosz betiltása, amely a húsra, halra, tejtermékekre, zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik. Az orosz szankciókat az EU által az ukrán válságra foganatosított szankciók után léptették életbe. A kínai növekedés lassulása és a nyári aszályok Európában szintén hozzájárultak a farmokra nehezedő nyomás növekedéséhez, amelynek bevételei zuhantak.

Albert Jan Maat, az Európai Farmerek Szakszervezetétől (Copa) elmondta, hogy az orosz tiltás óriási nyomást tett az EU élelmiszerexportjára. „Az orosz embargó felével csökkentette az EU mezőgazdasági élelmiszer exportját, 5,5 milliárd euróval.”

A hétfői tüntetés egybeesett az EU mezőgazdasági minisztereinek ülésével. Az Európai Bizottság hétfőn 500 millió eurós intézkedést ajánlott, hogy segítse a farmereket szembenézni a gazdasági problémákkal, de a farmerek közölték, hogy a csomag nem elégséges.

„Egy 500 millió eurós segélycsomag egyáltalán nem elég, hogy kárpótolják a farmereket a legfőbb exportpiacának, Oroszországnak az elvesztéséért. Amely évente 5,5 milliárd eurót jelent,” – mondta Pekka Pesonen, a Copa-Cogeca vezetője közleményében. „Az EU farmerek fizetik meg a nemzetközi politika árát.”

A farmerek tülköltek és transzparenseket vittek a következő szöveggel: „Termelek, etetek, de meghalok” és „Az Igazságos Tejárakért!”

A francia kormány is új intézkedéseket jelentett be múlt héten, hogy megvédje a mezőgazdasági szektort, miután több mint 1500 traktor vett részt egy hasonló tüntetésen Párizsban.

Barikádokat emeltek a traktorok megérkezése előtt éjjelen. A belga rohamrendőrséggel való szembenézés forrpontra ért délutánra.

A farmerek tojással és tejjel dobálták meg őket, valamint szénát szórtak rájuk. A rendőrség könnygázzal és vízágyúval válaszolt.

Forrás: Revolution News

Vélemény, hozzászólás?