A béke, szolidaritás és társadalmi igazságosság Mediterráneumáért!

A Baloldal II. Mediterrán Konferenciája február 22-én egy nyilatkozatban kimondta, hogy mediterrán országok bonyolult helyzetének kimerítő elemzésén túl az összegyűlt pártok közös megegyezésre jutottak és koordinált akcióba kezdenek.

A nyilatkozat világosság tette, hogy csak az uralkodó társadalmi és gazdasági rendszer radikális megváltoztatása adhat választ a társadalmi igazságosság problémájára, amely Mediterráneum északi és déli felén is egyre csak növekszik.

A célok között ott volt a térség nukleáris fegyverektől és a NATO támaszpontjaitól való mentesítése, csakúgy, mint a környezet és az olyan közös javak, mint a víz és a közszolgáltatások védelme és megóvása, amelyet demokratikus és népi ellenőrzés alatt kell tartani. Egy másik terv is testet öltött a baloldali alternatívában a földközi-tengeri térség mindkét oldalának problémáira, beleértve Palesztinát, a Szaharát, Ciprust és a kurd népet.

Ebben a tekintetben a Baloldal II. Mediterrán Konferenciája kinyilvánította támogatását a polgári és emberi jogok elismerésének támogatása felé az egész régióban, csakúgy, mint a térségben is létező megszállások befejezéséért folytatott harc és a népe önrendelkezési jogának megvédése felé.

A három napos találkozó egy megegyezéssel zárult, amely előrelépés a Mediterráneum két oldalán működő baloldal politikai szervezeteinek együttműködése felé. Megerősítették a nyilatkozatot, hogy megszilárdítsák az „együttműködést a pártjaink, ifjúsági szervezeteink, a szakszervezetek, társadalmi aktivisták, művészek és értelmiségiek között”. Mindenki gratulált a Syriza görögországi győzelméhez, amely reményt jelent mindenki számára, csakúgy, mint a kurd ellenállás példájához, amely ellenállt az Iszlám Államnak, és felszabadította Kobanét.

Az isztambuli konferencia során a résztvevők megvitatták a baloldali alternatívát a régió számára, a nemzetközi pénzügyi intézmények megszorításai és a nyomorpolitikája elleni népi küzdelem stratégiáját, valamint a növekedést, a társadalmi igazságosságot, ökológiát és szocializmust, a bevándorlást, menekülteket és a mindenki számára egyenlő jogokért küzdő szabadságmozgalmakat. Megvitatták a reakciós erőket és a reakciós ideológiákat (vallásos, fundamentalista, szélsőséges és populáris jobboldal) mint veszélyt a demokráciára és mint eszközt a társadalom megosztására.

A nyilatkozatban rögzítettek eredménye a csatlakozás a rasszizmus, az idegengyűlölet a faji, vallási és nemi diszkrimináció és a reakciós erők elleni, valamint a szekularizációért vívott harchoz, támogatva minden bevándorló polgári és emberi jogait. Azt is világossá tették, hogy a probléma nem a civilizációk összecsapása, ahogy az imperializmus próbálja kiprovokálni, hanem az osztályharc mind nemzeti és nemzetközi szinten.

Márciusban, a Szociális Világfórum közben, amely idén Tuniszban kerül megrendezésre, megkezdődik a Baloldal III. Mediterrán Konferenciájának előkészülete, amelyet az Európai Baloldali Párt szervez.

Európai Baloldali Párt

Vélemény, hozzászólás?