A Boko Haram elfoglalt egy nemzetközi katonai bázist

A Boko Haram szélsőségesek többnemzetiségű katonai erőket győztek le, és átvették az uralmat Nigériában a csádi határhoz közeli kulcsfontosságú bázison – jelentették a helyszínről elszökött lakosok.

Számos katonát és civilt megöltek, sokan a Csád-tóba fulladtak – mondták a lakosok, akik közül sokan kenun menekültek át a tavon.

Azt is elmesélték, hogy az iszlamista fegyveresek rakéta-meghajtású gránátokat lőttek ki, valamint automata fegyvereket és robbanószereket alkalmaztak.

„Százával jöttek, Hilux járőrautókat és teherautókat vezettek, néhányan motoron érkeztek, és azonnal dobálták is a robbanószereket és a bombáikat,” – mondta Audu Labbo halász.

Labbo és más szemtanúk is megerősítették, hogy a nigériai, csádi, kameruni és nigeri katonák addig harcoltak, amíg ki nem fogytak a lőszerből.

Több katona levette az egyenruháját és eldobta a puskáját – tette hozzá.

Borno állam fővárosának, Maidugurinak biztonsági főtisztje megerősítette, hogy a bagai katonai bázis az iszlamisták kezére került.

Elmondta, hogy a többnemzetiségű haderő elszökött, mert nem kaptak erősítést annak ellenére, hogy órákon keresztül kitartottak.

Attól félnek, hogy a szélsőségesek arra használják Bagát, hogy innen támadják a 125 mérföldre, dél-nyugatra fekvő Maidugurit.

Labbo elmondta, hogy az iszlamisták bombái és gránátjai számos épületet lángokba borítottak, amelyek porig égtek: üzleti, kormányzati épületeket, otthonokat és a katonai bázis egy részét.

A Boko Haram terrorszervezet az egész régióra kiterjeszti a konfliktust csádi városok és egy katonai bázis megtámadásával.

Emberek ezrei haltak meg és 1,6 millió ember vált menekültté a háború miatt.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?