A GUE/NGL elítéli Izraelt a képviselőik beutazásának megtagadása miatt

Az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek (GEU/NGL) EP frakció elítéli Izraelt a képviselőik Gázába való belépésének elutasítása miatt.

Martina Anderson és Neoklisz Szilikiotisz, a GUE/NGL európai parlamenti képviselőit, akik egy számos EP képviselő delegációjának tagjaként Palesztinába látogattak, több mint két órán keresztül hallgatták ki a tel-avivi repülőtéren, mielőtt közölték velük, hogy nem léphetnek be Gázába. Az elutasításra semmilyen magyarázatot nem adtak.

A mai napon Gázába látogatni szándékozó hivatalos delegáció célja a 2014-es háború pusztításainak felmérése lett volna, és hogy azonosítsák azokat a körzeteket, amelyek szükséget szenvednek a közszolgáltatások terén.

Martina Anderson, ír EP képviselő, a küldöttség elnöke így kommentálta: „Elfogadhatatlan, hogy egy Palesztinában tevékenykedő hivatalos EU delegációnak megtiltják a belépést, hogy megvizsgálják a humanitárius helyzetet és a gázai pusztítást, annak dacára, hogy az EU a palesztinok legnagyobb pénzügyi adományozója. Annak ellenére, hogy világosan elmondtuk, hogy a delegációnk célja, hogy felmérjük, mely területek szenvednek hiányt közszolgáltatásokból, mint iskolás, egészségügyi központok, élelmiszer elosztó központok, tisztán szociális, gazdasági és humanitárius szemszögből, továbbra is akadályoztak.”

Martina Anderson 

2014 szeptemberében az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek 13 európai parlamenti képviselője elől is megtagadták a Gázába való belépést.

Neoklisz Szilikiotisz, ciprusi EP képviselő elmondta: „Ezek otromba próbálkozások, hogy eltántorítsanak minket a küldetésünket, de megragadjuk az alkalmat, hogy ellátogassunk Kelet-Jeruzsálembe, amely sok feszültséget élt át az elmúlt évben, különösképp az illegális települések és házrombolások miatt. Találkoztunk az UNRWA képviselőivel is. Folytatjuk a küzdelmünket a szabad Gázáért és Izrael törvénytelen apartheidjének befejezéséért.”

Anderson összefoglalta: „Az európai parlamenti képviselők beutazásának megtagadása aggasztó fejlemény. Mit akar Izrael ennyire elrejteni a világ elől?”

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?