A GUE/NGL kritizálja a Stratégiai Beruházások Európai Alapját

Az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek (GUE/NGL) frakció két képviselője kommentálta az EP bizottsági szavazását az Stratégiai Beruházások Európai Alapjának (EFSI) Juncker tervéről.

Fabio De Masi, a GUE/NGL referense az EFSI gazdasági és pénzügyi oldaláról:
„ A parlament tett néhány lépést az EFSI előterjesztésének javításáért, de a koncepció ettől még alapjaiban hibás marad. Bőséges likviditás van a pénzügyi piacokon, amely könnyen visszaforgatható valódi közösségi befektetési programokba, amelyek sokkal több hozamot hoznak a társadalomnak.

„Ezt az Európai Befektetési Bank (EIB) vezethetné az Európai Központi Bank (EKB) támogatásával, csakúgy, mint a tagállamok kormányzataival, ha képesek levenni az ostoba kényszerzubbonyukat, amely a pénzügyi egyezség. Ehelyett az EFSI profitgaranciát ad a magánkézben lévő intézményesített befektetések számára, az adófizetők kárára. Európának egy új, 500 milliárd eurós New Deal-re van szüksége közösségi befektetési programokra, évente, 10 éven keresztül, egy gazdaságot beindító programként, hogy véget vethessen a gazdasági és társadalmi válságnak.”

Liadh Ní Riada, a GUE/NGL költségvetési referense az ügyben:
“Okos befektetésekre van szükség, hogy újraélesszük a gazdaságot, hogy társadalmilag fenntartható, zöld gazdaságunk legyen. A válságból való kijutáshoz be kell fektetni a kutatásba, az infrastruktúrába, az oktatásba, a kis- és középvállalkozásokba, a társadalmi vállalkozásba, valamint együtt kell működni.

„Egy ’valódi, közösségi befektetési program’ kell Európának. Olyan, amely az emberekbe fektet be, nem pedig egy újabb pénzügyi buborékot csinál. Az átlagos adófizető ne fizessen a magánprofitért.”

Egyesült Baloldal / Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?