A gyógyszerkutatás a közegészségügyet szolgálja, ne a gyógyszergyárak profitját!

Lola Sánchez Caldentey, az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció képviselője felszólalt az Európai Parlament Ebola válságról és a globális biomedikális kutatási modell hibáiról szóló vitáján.

A spanyol képviselő elmondta: „Az Ebola tisztán illusztrálja, ahogy a szabadalmak és licenszek megfosztják az embereket a gyógyszerektől. Az Ebola lényegében azért vált kontrollálhatatlanná, mert nem volt jövedelmező a gyógyszerek kutatása és fejlesztése, hogy kezelhessék.

Lola Sánchez Caldentey 

„A jelenlegi biomedikális kutatási modell csak egy szűk elitet gazdagít és káros a globális egészségügyre – ennek a modellnek a logikája, hogy akinek pénze van, gyógyszert kap, akinek nincs, azt hagyják meghalni.

„A szabadalmak azt jelentik, hogy nem fejlesztünk szükséges gyógyszert az Ebola ellen. Az új gyógyszerek kutatása nem a közegészségügyi igényeket célozza meg, hanem inkább a nagy gyógyszercégek profitját és érdekeit. Olyan kutatásra van szükségünk, amely az egész társadalom számára hasznos. Az EU-nak vezető szerepet kellene vállalnia a biomedikális kutatások új formáinak előmozdításában.”

Majd így foglalta össze: „Életekről beszélünk – kinek az oldalán áll a Bizottság?”

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?