A harc egy másmilyen EKB politikáért életbevágó a szolidáris és demokratikus Európa számára

Az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek frakció kép EP képviselője demonstrál ma Nicosiában az Európai Központi Bank (EKB) ciprusi politikájának hatásai ellen.

Neoklisz Szilikiotisz, ciprusi és Fabio De Masi, német EP képviselő is részt vesz azon a felvonuláson, amelyet a szakszervezetek és társadalmi szervezetek szerveznek, és amely egybeesik az Európai Központi Bank kormányzótanácsának ciprusi plenáris ülésével.

Szilikiotisz EP képviselő: „A ciprusi nép érdekeit és jogait az elmúlt két évben folyamatos támadások érték. A munkások, a munkanélküliek, az alacsonyan fizetettek, a nyugdíjasok, a fiatalok, az egyedülálló szülők, a nagycsaládosok, a farmerek, a kis- és középvállalkozások mind megszenvedték a memorandum és a társadalomellenes megszorító politika katasztrofális hatását. Az Európai központi Bank volt és jelenleg is a kulcs komponense ennek a neoliberális és megszorító politikának, amelyet az Európai Unió gyakorol az emberekre. A ciprusi népnek meg kell és meg is fogja védeni a munkás- és szociális jogokat, elutasítja a memorandum zsákutcáját, és harcolni fog a megbecsülésért, a fejlődésért és a társadalmi igazságosságért. Az AKEL és a GUE/NGL felhívja a ciprusi népet, hogy vegyen részt a 18 szakszervezet és társadalmi szervezet, a „Társadalom válaszol és követel platform” összciprusi, társadalmi mozgósításában.”

Fabio De Masi

De Masi EP képviselő: „Az Európai Központi Bank arra kényszeríttette a ciprusi bankokat, hogy nevetséges áron, gyorsan eladják a görög üzletágaikat a görög bankoknak a ciprusi nép költségére. Azért, hogy végre elérjük a fejlődést és a reményt Európa népe számára, meg kell haladnunk ezt az ostoba megszorító politikát. Az Európai Központi Bank nem avatkozhat be a bérek és a szociális kiadások kérdéseibe, ellenben közvetlen éves 500 milliárd eurós hitelt kellene biztosítania a gazdaság megindítására. Ezt az Európai Fejlesztési Bank segítségével kellene megtennie. Ráadásul a monetáris politikát össze kell kapcsolni az adócsalások megszüntetésével, csakúgy, mint a gazdagok és nagyvállalatok erős megadóztatásával. Egy másmilyen EKB politikáért való harc életbevágó a szolidáris és demokratikus Európa számára. Ennek a harcnak a Trojka által uralt EU országokban kellene folynia, és a harc folytatódik is maga az Európai Központi Bank ellen Frankfurtban, március 18-án, a Blockupy Akciónapon.”

Egyesült Baloldal / Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?