A mainstreambe vágyódó Le Pen nem tudja lerázni neonáci apukáját

A francia Nemzeti Front alapítója, Jean-Marie Le Pen visszautasította lánya felszólítását, hogy vonuljon vissza a politikától.

A jelenlegi pártvezető, Marine Le Pen csütörtökön mondta, hogy fegyelmi eljárást kezdeményez, miután 86 éves, nagyszájú apja „emigránsnak” nevezte a francia, de spanyol születésű Manuel Valls miniszterelnököt.

A bogaras fasiszta megvédte Philippe Petain-t is, a háború alatt a nácikkal kollaboráló kormányfőt.

Múlt héten pedig a náci gázkamrákat védte meg, hogy azok a „történelem részei.”

Le Pen asszony fél, hogy apja kijelentései sértik pártja erőfeszítéseit, hogy szélesítsék a táborukat.

A neofasiszta párt növelte népszerűségét, mióta Marine Le Pen 2011-ben átvette apja helyét a vezetői székben, és próbált szélesebb rétegekhez fordulni a párt antiszemita imázsának lerázásával.

Néhány városi tanácsban abszolút többséget szereztek, és néhány hivatalnokukat beválasztották regionális tanácsokba, miközben néhány közvélemény-kutatás azt sugalmazta, hogy Le Pen bekerülhet a 2017-es elnökválasztás második fordulójába.

De Jean-Marie Le Pen kitartott amellett, hogy a pártvezetés minden fegyelmi eljárása ellen harcolni fog, és elnökjelöltségért folyamodik a dél-keleti Provence, Alpok és Azúrpart régióban, amelyet lánya ellenez.

A párt politikai irodája április 17-én ülésezik, hogy megválasszák a jelölteket.

Le Pen úr, aki a párt tiszteletbeli elnöke, megvetve szemléli az általa kialakított szélsőséges antiszemita és rasszista imázs felhígulását. „Madame Le Pen felbomlasztja a saját pártját,” – állította.

Le Pen urat számos alkalommal vádolták meg rasszizmussal vagy antiszemitizmussal, és a lánya csak annyit mondott, hogy nem tud magyarázatot adni a provokatív magatartására.

1972 óta arca a Nemzeti Frontnak, és jelentős politika erővé építette fel a pártot.

Sokkolta és megrémisztette a francia politikai rendszert, amikor 2002-es elnökválasztáson megmérette magát.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?