A Pentagon növeli a drone támadások számát

Az Egyesült Államok terve világszerte 50%-kal növelni a drone repüléseket az elkövetkezendő négy évben – jelentette be a Pentagon.

Az új hidegháborús feszültségek legújabb eszkalációjában civil szerződőknek fognak fizetni, hogy több ember nélküli légi járművet (UAV) telepítsenek.

A főbb védelmi hivatalnokok által hozott tervek szerint a légierő tovább folytatja a napi 60 drone küldetést, miközben a hadsereg 16-ot hajt végre, valamint az Egyesült Különleges Hadműveleti parancsnoksága és a civil szerződők mindet tízzel emelnék.

A civil szerződők csak kém droneokat működtetnének, nem pedig fegyveres légi járműveket, de ez felszabadítana katonai droneokat más támadó küldetésekhez.

Egy meg nem nevezett hivatalnok Moszkva és Peking „agressziójával” igazolta a szuverén államok légterének megsértését és gyanútlan civilek lebombázását.

A további célpontok között szerepel Szíria – látszólag az Iszlám Állam (ISIS) ellen visel háború részeként –, ahova droneokat helyeztek vissza Afganisztánból.

A korábbi drone operátorok arra figyelmeztettek, hogy nincs törvényes felügyelete olyan hadműveleteknek, amelyek között van olyan tengerentúli amerikai állampolgárok meggyilkolása, akik fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra.

Az Egyesült Államok konfliktusba került Oroszországgal a nyugatiak által megpuccsolt Ukrajnában és a következményes, antifasiszta erők elleni polgárháború miatt a kelet-donbasszi régióban.

Az Egyesült Államok fegyvertelen katonai eszközökkel, köztük kémdroneokkal látja el a kijevi rezsimet.

Washington Pekinget is támadja a főbb hajózási útvonalak mentén fekvő, vitatott dél-kínai-tengeri szigetek mezőgazdasági talajhasznosítása miatt, utasítva a légi járőr egységeit, hogy megsértsék a kínai légteret.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?