A SZIRIZA Kommunista Irányzatának közleménye

Történelmi győzelmet aratott a baloldal Görögországban – A történelemben először kerül hatalomra olyan párt, amelynek gyökerei a görög kommunista mozgalomból erednek

A SZIRIZA-KKE megállapodás az egyetlen lehetőség egy stabil, önálló baloldali kormány megalakítására, amely képes a radikális, szocialista program végrehajtására. Ezt a történelmi lehetőséget nem szabad elszalasztani.

2015. január 25-e történelmi napnak bizonyult, nem csak a görög népnek, de az európai és nemzetközi munkásmozgalomnak is. Első alkalommal egy, a fejlett kapitalista nyugati világhoz tartozó országban lehetségessé vált egy olyan többségi kormány megalakítására, amelynek gyökerei a baloldali – kommunista mozgalomból erednek, a hazai és nemzetközi tőke tartós és folyamatos kísérlete ellenére, hogy megakadályozza ezt a lehetőséget.

A SZIRIZA mai történelmi győzelme drámai változást jelent a munkásosztály és a tőkések erőviszonyában Görögországban, vagyis elvárható lenne az is, hogy ez Európa-szerte kifejeződjön a globális kapitalista válságban. A kommunista mozgalomban gyökerező pártok (SZIRIZA, KKE) az összes szavazatokból való részesedése – amikor a hagyományos polgári pártok, mint az Új Demokrácia dezintegrálódnak – tükrözi a dolgozó emberek túlnyomó többségének osztálytudatra ébredését, és a kispolgárság is meglepően nagy arányban hagyta ott a polgári pártokat, miután keresztülmentek a válság fájdalmas élményén, és immár már nem hajtottak fejet a Memorandum megszorításai, és a kapitalizmus mélyen gyökerező érdemei előtt.

A mai szavazás egyértelműen egyetlen osztályról szólt. A SZIRIZA és az Új Demokrácia közötti jelentős különbség a nagyvárosokban keletkezett, ahol a munkások, munkanélküliek, alacsony nyugdíjból élők, és azok a kispolgári rétegek élnek, akiket a válság sújtott, most ezen tapasztalataik alapján büntették az osztályellenség polgári pártokat, amelyek tevékenységével csak tovább terjedt a szegénység és a munkanélküliség.

De eltekintve ettől a történelmi győzelemtől, a mostani választási eredmény mindenekelőtt egy történelmi lehetőséget is jelent a baloldalnak. Amennyiben meg tud alakulni egy baloldali kormány, az képes lehet véget vetni a megszorításoknak és visszafordítani azok hatásait, felmondhatja az államadósságot, amely egy bilincs a görög népen, és megvalósíthatja a kommunista mozgalom stratégiai célját, és meghaladhatja a kapitalista rendszert, elérheti Görögország és Európa szocialista átalakulását.

A dolgozó tömegek már korábban mélyreható társadalmi változásokat követeltek a SZIRIZA irányába történő látványos elmozdulásukkal, és azzal a légkörrel, amellyel az egykor 4%-os párt a legerősebbé vált.

A SZIRIZA nagyarányú támogatottsága és a KKE befolyásának figyelemre méltó növekedése főként a nagyvárosi központokban azt jelzik, hogy a szocialista alapeszmék és a baloldali elvek már nem jelentenek tabut a társadalom többsége számára, hanem valóban jelentős szimpátiával közelítik meg ezeket.

Ez nap megengedi, ha nem egyenesen követeli, hogy országszerte a több ezer baloldali aktivista ünnepeljen. A kommunista mozgalom évtizedes üldöztetése és politikai marginalizálódása után egy önálló baloldali kormány megalakítása most lehetséges. De holnap minden öntudatos baloldali aktivistánál az ünneplést fel kell váltsa a szervezett politikai küzdelem. A SZIRIZA Kommunista Irányzata felhívást intéz a küzdelem folytatására az alábbi jelszavak – szlogenek alapján:

Önálló baloldali kormányt! Nincs kollaboráció az ANEL-lel (Független Görögök) vagy más polgári párttal, a KKE a SZIRIZA egyedül természetes szövetségese! A baloldal nem hagyhatja ki ezt a történelmi lehetőséget! Létre kell jönnie a SZIRIZA-KKE megállapodásnak egy radikális, szocialista program alapján!

Nincs visszavonulás a „Thesszaloniki-program” radikális követeléseitől – az antikapitalista-szocialista intézkedések azonnali végrehajtását!

A görög uralkodó osztály teljesen le kell fegyverezni, mielőtt képes lenne háborút indítani a baloldali kormány ellen: ez megköveteli a bankrendszer és a gazdaság kulcságazatainak társadalmasítását – a munkások mozgósítását, hogy letörjenek minden olyan kísérletet, amellyel a kapitalisták és az ő hűséges szolgáik megakadályozhatják a baloldali program végrehajtását.

A trojka lefegyverzésére: hogy felszabadítsuk az embereket a mardosó államadósság igája alól, egyoldalú akció keretében fel kell szólítani az európai dolgozókat a baloldali görög kormány melletti aktív szolidaritásra, és hogy harcoljanak a baloldali, szocialista kormányok megválasztásáért Európa-szerte, hogy létrejöhessen az Európai Szocialista Államok Szövetsége!

Vélemény, hozzászólás?