A vörösök betiltása komédiába csapott

Az ukrán kommunisták élesen bírálták tegnap a kijevi rezsim „elszánt útkeresését, hogy eltereljék a figyelmet a bűneikről”, miután a kormány a párt betiltására tett törekvések komédiába torkolltak.

Valerij Kuzmenko, elnöklő bíró, aki az Igazságügyi Minisztérium Ukrán Kommunista Pártot (UKP) betiltó keresetét vizsgálta koholt árulási vádak miatt, drámaian lemondott szerda este, mondván, hogy a hatóságok nyomást gyakorolnak a bíróságra.

A nyomozók és a rendőrség házkutatást tartottak az irodáiban, és lefoglalták az ügyhöz tartozó dokumentumokat tartalmazó számítógépet, – mondta Kuzmenko.

Az ilyen illegális akciók a UKP tevékenységének betiltásának tiltásának elutasításából erednek,” – mondta.

A betiltási próbálkozás jövője homályossá vált tegnap, amikor a Kijev Körzeti Adminisztratív Bíróság minden más bírója is követte a vezetőjét, és kérelmeket nyújtottak be, hogy mentesüljenek annak megtárgyalása alól.

Az ukrán kommunisták sorozatos támadásnak vannak kitéve a nyugat által támogatott, Viktor Janukovics elleni puccs óta.

Az orosz forradalom és vezetőjének, Leninnek, valamint a Vörös Hadsereg náci Németország felett aratott győzelmének emlékműveit megszentségtelenítik, és a kormány is kísérletet tett tavaly nyáron a párt törvényen kívül helyezésére, azt állítva, hogy támogatták Ukrajna felbomlását, miután a Krím Oroszországhoz való csatlakozása mellett szavazott.

De a kommunisták nem hagyták magukat elnémítani, és tegnap elítélték az EU javaslatát, hogy harci járműveket küldjenek „vizsgálni” a kijevi hatóságok és az antifasiszta, keleti szeparatisták tűzszüneti megállapodásának betartását.

A háborúnak csak akkor lesz végre, ha Ukrajna elismeri Donbassz népének jogait, hogy „eldöntsék, milyen nyelvet beszélnek, milyen templomba járnak, és milyen írást olvasnak.”

Kijev háborúja „ezrek halálát okozta és százezreket nyomorított meg, megölte a fiatal nép jövőjét,” – mondta Petro Szimonyenko, az Ukrán Kommunista Párt főtitkára.

Robert Griffiths, a Brit Kommunista Párt vezetője kifejezte szolidaritását az ukrán párttal.

„Az UKP üldözése gyalázatos támadás a politikai és polgári szabadságjogok ellen, amely azt a hazugságot szolgáltatja a nyugati propagandának, hogy ez a háború a demokrácia és az orosz terjeszkedés között zajlik,” – mondta.

Ez egy olyan párt, amelynek a tekintélyes választói támogatása van, de a parlamenti képviselőit fizikálisan megtámadták a parlamenten belül és kívül, megmutatva Petro Porosenki rezsimjének tekintélyelvű természetét, ahogy hadat visel saját népe ellen.”

Forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?