Albán diákok tüntetnek az felsőoktatás privatizációja ellen

Albán diákok százai és egyetemi tanárok vonultak fel Tiranában a felsőoktatás privatizációja és a tandíjak emelése ellen, amelyet a kormány jelentett be.

A tandíj már most is magas Albániában, és az új reform törvény csak növelni akarja. Az országban, ahol a minimálbér 150 euro havonta, a tandíj 200 és 1000 euro között van.

A diákok és tanárok ellenzik a gazdasági diszkriminációt Európa egyik legszegényebb országában, és a Tiranai Egyetem is ellenzi a reformokat.

Ha a reformot keresztülviszik, a kormány a közösségi egyetemek alapjaiból fogja fizetni a magánoktatási szektor kiváltságait, közben növelve a tandíjat az állami egyetemeken. Ez azt is jelenti, hogy a diákok sokkal inkább kiszorulnak az egyetemek döntéshozási struktúrájából, és inkább szolgáltatási fogyasztókká válnak.

A tegnapi tüntetést a „Per Unversitetin” (Az Egyetemért) csoport szervezte.

„A diákok 93%-a állami egyetemen tanul, és ezen intézmények egyikét sem kérdezték meg az átalakításról, hogyan is igazolhatják ezt a reformot?” – kérdezte Jani Brand, oktató.

A tüntetők követelik a tervezett projekt visszavonását, és új demokratikus folyamat elindítását a diákok és tanárok bevonásával; a mindenki számára ingyenes oktatás felé vezető, folyamatos tandíj-csökkentést; a közösségi egyetemek költségvetésének és a diákok döntéshozó szerkezetben való részvételének növelését.

forrás: Revolution News

Vélemény, hozzászólás?