Amerikai farmerek lobbiznak a kubai embargó beszüntetéséért

Legalább 30 amerikai mezőgazdasági vállalat és társaság közölte, hogy a kongresszusnál fog lobbizni az 1962 óta tartó kubai embargó eltörléséért.

A társaság képviselői elmondták, hogy szeretnék megragadni az alkalmat a két ország közötti legújabb közeledés kapcsán, hogy véget vessenek az embargónak.

Tavaly az országok egy koalíciót hoztak létre Amerikai Mezőgazdasági Koalíció Kubáért néven, és Devry Boughner Vorwerk szóvivő, aki a minneapolisi multinacionális Cargill Inc. alelnöke, egy sajtókonferencián elmondta, hogy „kulcsfontosságú szereplőkkel fogunk együttdolgozni, hogy ezt nyomatékossá tegyük.”

Tom Vilsack mezőgazdasági titkár elmondta, hogy Barack Obama szeretne megállapodni a Kongresszussal „egy tisztességes és komoly vitáról, amely pozitív előrelépést jelenthet Kubával kapcsolatban. Itt jönnek képbe a farmerek és a rancherek.”

Az USA-Kuba Kereskedelmi és Gazdasági Tanács statisztikái most megmutatták, hogy az elmúlt tíz évben a tavalyi év lehet a legrosszabb az Egyesült Államok Kubába való exportja tekintetében.

A farmerek elmondták, hogy a legfőbb gát az Egyesült Államok kormányának tiltása, hogy valutát biztosítson a szigetnek, és ez nem is változik meg az Obama elnök által múlt hónapban bejelentett reformok szerint sem.

Az elnök indítványa magában foglal egy minimális enyhülést az amerikai farmereknek való kifizetések tekintetében, megengedve Kubának, hogy inkább a kiszállítás után fizessen, mintsem a rendeléskor, de az Egyesült Államok törvényei még mindig tiltják a valutát.

Az Egyesült Államok részletes szabályozást ígért a kereskedelmi nyitásról erre a hónapra, de a valuta garantálása olyan törvényt igényelne, amelyet nem valószínű, hogy elfogad a republikánusok által uralt Kongresszus.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?