Az arab forradalmak Európába is megérkeztek, hogy harcoljanak a megszorítások ellen

A Földközi-tenger északi és déli térségei közötti kapcsolatok azokon múlnak, akik ezt szorgalmazzák, akár a népek teszik ezt, akár azok a neoliberális kormányok, amelyek a kapitalizmus érdekeit képviselik.

Ezzel a megközelítéssel és a „civilizációk összecsapása” elméletének alternatívájának kidolgozásának céljával mutatkozott be a Transform! által rendezett egyik szeminárium a tunéziai Szociális Világfórumon, amelyen óriási számban vettek részt tunéziai fiatalok.

Vaszilisz Xatzilamprou, a Syriza megbízottja a két part országai közötti kapcsolatokról tartott beszédében kijelentette, hogy a 80-as és 90-es években az Mediterráneum déli részén az európai kormányok által támogatott diktátorok ugyanazok voltak, akiket elsöpörtek az arab forradalmak.

Maite Mole, az Európai Baloldali Párt alelnöke rámutatott, hogy néha csak a diktátorokat győzik le, de nem a diktatúrákat. Hozzátette, hogy a Mediterráneum északi és déli részének ugyanaz a problémája: a kapitalizmus, amely meggyilkol minket. Beszélt a geostratégiai kihívásokról, és arról, hogyan pusztították el az imperialista háborúk Líbiát, Irakot, Afganisztánt, Szíriát, Palesztinát, a Szaharát és Ukrajnát, hogy „balkanizálják” a régiót, és ellenőrizzék az anyagi erőforrásokat. Rámutatott a békéért való munka szükségességére is.

Vaszilisz azt elemezte, hogyan igazolják magukat az imperialista háborúk a „civilizációk háborújának” koncepciójával, miközben a valóság, hogy a mediterrán civilizációk nagyon is gazdagok a különböző nyelvükben, kultúráikban és népeikben. Ezért a választ szükségszerűen az internacionalizmus adja meg a népek, nem pedig a kapitalizmus érdekeinek szolgálatában. Kifejtette, hogy ennek gyakorlatba ültetésének az egyik módja az Európai Baloldali Párt által megteremtett platformok, mint a Mediterrán Fórum: egyesítve a társadalmi mozgalmakat, a szakszervezeteket és a baloldali pártokat. „A kihívások óriásiak, de dolgozunk rajta, és ma Görögország és Spanyolország is tárgyal az adósság újraütemezéséről.”

Christine Mendelshon, a Francia Kommunista Párt és az Európai Baloldali Párt tagja az arab forradalmak fontosságát emelte ki, amely reakciót teremthet az európai megszorítások ellen, különösképp Görögországban és Spanyolországban. A Sziríza ma minden nép számára remény, nem csak Európában, de az egész mediterrán térség és az egész világ számára, és itt, ezekben a fontos hónapokban úgy gondoljuk, hogy támogatnunk kell a görög népet és a Sziríza kormányát.

Az internacionalizmus szerepelt Maite Mola beszédében is, mikor a baloldal regionális tereinek megteremtéséről beszélt, mint a latin-amerikai Sao Paolo-i Fórum, vagy amelyet Afrikában hoztak létre: „Tovább kell haladnunk ezekkel a regionális struktúrákkal, lassan, de biztosan, hogy elérjünk egy globális szerkezetet.”

Ennek első lépése, hogy felülkerekedünk a válság által teremtett víziókon. Példaként hazáját, Spanyolországot hozta fel, hogy illusztrálja, hogy egy ilyen szociális krízishelyzetben az emberek csak azzal tudnak törődni, hogy mit esznek másnap: „ez pontosan ugyanaz, mint amit a kapitalizmus akar.” Összefoglalta, hogy a válasz a „közös alternatíván dolgozunk, ahogy tesszük ezt a Szociális Világfórumon, és ahogy tenni fogjuk az Európai Baloldali Párt által szervezett Alternatívák Fórumán, Párizsban május 30-31-én.”

Európai Baloldali Párt

Vélemény, hozzászólás?