Az emberi jogok amerikai megsértőit nem látjuk szívesen Venezuelában!

A venezuelai kormány úgy válaszolt a megnövekedett washingtoni nyomásra, hogy visszavonta olyan korábbi amerikai politikusok vízumjogát, mint George W. Bush-ét és Dick Cheney-ét, akiket Nicolas Maduro „a világ népei elleni terroristáknak” nevezett.

“Döntöttem olyan emberek vízumának tiltásáról, akik soha nem léphetnek be Venezuelába, azaz számos vezető amerikai politikuséról, akik emberi jogi sérelmeket követtek el. Lebombázták Irak népét, Szíria népét, Vietnám népét… Ez egy antiterrorista lista,” – jelentette ki az államfő a lelkes tömegnek.

A nyilatkozatok részei voltak egy lelkes beszédnek, amelyet az elnök több ezer felvonuló előtt tartott, akik azért vonultak Caracas utcáira, hogy elutasítsák a Fehér Ház beavatkozását a dél-amerikai országban. A felvonulás direkt válasz volt a további amerikai szankciók sorára, amelyek február elején kezdődtek a kormány ellen, és amelyet Maduro úgy jellemzett, mint az Obama kormány „megnövelt agresszióját”. Az államfő világméretű lázadásra szólított fel az „amerikai imperializmus ellen.”

„Az Egyesült Államok azt hiszi, ő a főnök, a világ rendőrsége… Valami történik valahol, mondjuk, Ázsiában, az amerikai szóvivő kiáll és elmondja, mit gondol az amerikai kormány, hogy ennek és ennek a kormánynak ezt és ezt nem kellene tennie Ázsiában. Elfogadunk egy ilyen globális kormányt? Elég az imperializmusból a világban!” – mondta Maduro.

A beszéde alatt az államfő bejelentett még egy sor diplomáciai intézkedést az Egyesült Államok ellen, amely magában foglalja minden amerikai állampolgár vízumkötelességét.

„Meg kell fizetniük, amit a venezuelaiak megfizetnek, ha az Egyesült Államokba akarnak utazni,” – mondta az elnök.

Maduro kifejtette, hogy a változások célja „megvédeni” a venezuelaiakat, miután számos amerikai polgárt buktattak le a venezuelai hatóságok, hogy kémtevékenységben vettek részt.

Az egyik legújabb észlelésben egy amerikai repülőgép pilótáját állították meg, és kérdezték ki a hatóságok a múlt héten a határon. Számos amerikai polgárt tartóztattak le tavaly a felfegyverzett barikádoknál, amelyek célja a kormány megdöntése volt, és 43 halálos áldozatért felelnek Venezuelában.

A legújabb intézkedések ellenére Maduro kifejezte, hogy Venezuela folytatja az amerikai polgárokkal való kapcsolatának fejlesztését.

„Számíthattok arra a tényre, hogy Bolivár népe tiszteli az Egyesült Államok népét, és testvér népéként tekint rájuk, és hogy ezek a döntések az imperialista elit ellen szólnak csak,” – állította.

Az új intézkedések során a caracasi amerikai nagykövetség létszáma erősen meg fog csappanni, és az amerikai képviselőket kötelezik, hogy informálják a venezuelai hatóságokat minden találkozóról, amelyet megtartanak.

A diplomáciai intézménynek jelenleg több mint száz alkalmazottja van, összehasonlítva a washingtoni nagykövetségen dolgozó 17 venezuelaival. Delcy Rodriguez, venezuelai külügyminiszter kifejtette, hogy az Egyesült Államok diplomáciai küldetését arra kötelezik, hogy a következő két hétben 17-re csökkentsék a személyzetük számát.
Feszült Kapcsolatok

Újabban a caracasi amerikai nagykövetség érintetté vált a Maduro kormánnyal való diplomácia összetűzésekben, amely felfokozódott, amióta februárban felszínre került egy kormány ellenes puccs terve. A venezuelai államfő a Fehér Házat vádolta a kormány elleni összeesküvéssel, és megvádolta a nagykövetséget, hogy tudomásuk volt a puccs tervéről, amelyet feltételezhetően amerikai dollárokkal finanszíroztak Miamiból.

A puccs leleplezését megelőzően az amerikai nagykövetség megpróbálta rávenni a főbb katonai és kormányzati vezetőket, hogy vegyenek rész a kormány elleni felkelésben. Joe Biden, amerikai alelnök is számos kijelentést tett, elnyomással vádolva a venezuelai kormányt azok után, hogy találkozott egy bebörtönzött ellenzéki vezető feleségével, Liliana Tintorival.

A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a kormány Amerika ellenes akcióinak jelentős társadalmi támogatottsága van. Egy februári, ellenzéki felmérés szerint a venezuelaiak 92%-a ellenez minden külföldi beavatkozást, miközben 62%-uk gondolja úgy, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene ítélkeznie az ország belügyeiről.

2014-ben az Egyesült Államok kormánya 103 közleményt adott ki Venezuela ellen, további 65-öt ez év kezdete óta. Csak néhány hete volt, hogy az Obama kormány megpróbálta növelni a venezuelai ellenzéki nem-kormányzati szervek pénzügyi támogatását.

Forrás: venezuelaanalysis.com

Vélemény, hozzászólás?