Az Európai Bizottság munkaidő módosító javaslatai károsak a munkások jogaira

Az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció által szervezett meghallgatáson az Európai Bizottság tervezett munkaidő irányvonala volt a téma, és sok gyengesége felszínre került. Március 15-ig tervezett egy nyilvános konzultáció, mielőtt a Bizottság végleges döntést hoz.

Az Európai Parlament 2008-ban visszautasította a munkaidő tervezett újragondolásának irányvonalát, többségében számos európai ország munkásainak erős és határozott ellenállásának eredményeként.

Ezen a szinten, számos néhány, a munkásjogok elleni hátrányos javaslat közt van az „opt-opt” (önkéntes kimaradás) klauzula, amely lehetővé teszi az egyéni megegyezéseket a munkásokkal, hogy eltávolítsák a heti munkaidő plafonját, és az úgynevezett „tartózkodási idő”, más szóval „készültségi csoportok” némely szakértői cselekménynél, ahol a munkások rendelkezésre állnak a munkáltató számára, de amely nem számít munkaidőnek.

Wiebke Warneck részt vett a meghallgatáson az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) képviseletében, csakúgy mint a szakszervezetek és társadalmi szervezetek számos képviselője különböző országokból mint a Cseh Köztársaság, Dánia, Németország, Írország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Belgium.

Inês Zuber

Inês Zuber az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP képviselője így foglalta össze a meghallgatást: „A jelenlegi összefüggésben ennek az irányvonalnak a revíziója nagyobb rugalmasságot jelentene a munkaórák tekintetében, azaz nagyobb kiterjesztését az átlagos munkaidőnek és sokkal több kivételt a kollektív szerződések alól. A létező irányvonalnak sok káros aspektusa van a munkások jogainak tiszteletében, de azt is tudjuk, hogy az Európai Bizottság bármely módosító javaslata hátrányos a munkások számára”.

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?