Az Európai Unió a nők jogai ellen

Inês Zuber, az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP képviselője kifejtette a Szülési Szabadság Irányvonalának jelenlegi állását, és figyelmeztetett a nőkre és családokra leselkedő veszélyekre, ha nem viszik véghez a megrekedt tárgyalásokat.

„A hatályban lévő Szülési Szabadság Irányvonalat 1992-ben fogadták el, és 2010 októberében módosították az Európai Bizottság javaslata alapján (Estrela-jelentés). A megoldás, amelyet akkor elfogadott az Európai Parlament, többek között 20 hét szülési szabadságot és 2 hét apasági szabadságot biztosított teljes fizetéssel, csakúgy, mint olyan intézkedéseket, amelyek megvédték azokat a szülő nőket, akik visszatértek a munkába.”

A törvénykezés elején a Juncker Bizottság úgy döntött, hogy a beteszi a Szülési Szabadság Irányvonalat a REFIT programba – a javaslatot visszavonják, amíg az Európa Tanács meg nem akadályozza a folyamatot 2015 májusáig.

Az Európai Bizottság döntése azért is botrányos, mivel akkor vezetik be, amikor számos EU ország a súlyosan öregedő népesség problémájával néz szembe, és világosan magasabb születési rátára lenne szükség, amely létfontosságú a társadalmunk fejlődéséhez.

Az Európai Tanács, másfelől, kitart a javaslat mellett, amióta azt az EP elfogadta, és nem tett lépéseket, hogy tárgyalásokba bocsátkozzon a célból, hogy befejezzék a törvénykezési procedúrát, az EP Nőjogi és Nemi Egyenlőségi Bizottságának több kísérlete és számos társadalmi szervezet követelései ellenére. A 28 tagállam kormányai által alkotott Európai Tanács magatartása sokatmondó: minidig megegyezés született, ha a bérek csökkentéséről és a munkások jogainak szűkítéséről volt szó, de nem képesek egyetértésre jutni, hogy növeljék a családok és a dolgozó nők jogait.

Március 9-én az EPSCO Tanács döntést hoz egy munkacsoport létrehozásáról, hogy előrébb jussanak a tárgyalásokkal. A Tanács által hozott döntés tükrözni fogja az EU kormányainak elutasítását, hogy megvitassák a javaslatot. Egy döntést, hogy ne fejezzék be a tárgyalási folyamatot az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között, és amely dolgozó anyák millióinak életét érinti, akiket tovább diszkriminálhatnak, csak mert gyermekeknek adtak életet, valamint fiatal családok álmait teszi tönkre. Egy ilyen döntés éles kontrasztban áll az Európai Unió hivatalos szónoklatai ellenére a férfiak és nők egyenlő jogainak feltételezett védelmét, a családok és a karrierek megbékítését és a bérek diszkriminációja elleni harcot illetően.”

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?