Bachajón: a chiapasi kormány egy pusztításának krónikája

Március 21-én az állami biztonsági erők felégették elvtársaink, a Lacandon Dzsungel Hatodik Nyilatkozatának támogatóinak regionális főhadiszállását, amelyet a San Sebastián Bachajónban található lázadó közössége használt, és amely csak pár méterre volt az Agua Azul vízesések Természetvédelmi Terült Nemzeti Bizottságának ellenőrzőbódéjától, Chiapas állam északi dzsungelében.

Ugyanezen a napon, délután a Kolectivo Zero és a Koman Ilel szabad média munkatársait a biztonsági erők jelenlétében megtámadták, miközben dokumentálták az eseményeket.

Ez a kapitalista rendszer világos stratégiája, hogy kirabolják az országot a gazdasági érdekek kielégítése érdekében. Mexikó kormánya eladta területének egy részét a multinacionális vállalatoknak, és tisztán látjuk, hogyan viszik véghez a halál eme programját három szinten: eladják a földet, eltulajdonítják és kirabolják.

A mexikói föld eladása már jó ideje tart a találkozóikon, üléseiken és a fórumokon, mint a NAFTA, az ENSZ Klímaváltozási Országos Konferenciája és a Közép-Amerikai Projekt, amelyben a különféle maszkjaik, valamint a fejlődésről és haladásról tartott beszédeik ellenére kizárólag a föld természeti kincseit árulják ki.

A terület eltulajdonítását különféle stratégiákkal viszik véghez, mint a rossz kormányok jóléti programjai, amelyek minden területen a legádázabb ellenségük elpusztítására törekszenek, az Autonómiáéra; az eltulajdonítási terv első lépése a mexikói forradalom alatt elnyert közösségi föld parcellázása felkelő-ellenes és paramilitáris tervek által; ez rögtön megtöri az őslakosok hagyományos szerveződését, átirányítva őket inkább az individuális, mintsem a közösségi életmód felé, vagy olyan oktatás által, amely a gyermekeket és a fiatalokat arra készíti fel, hogy a kapitalista rendszert szolgálják. Vidéken ezek a programok, amelyek elsődlegesen biztosítják a GMO-k használatát, legjobb esetben is függővé teszik ezeket a földeket a vegyszerektől, legrosszabb esetben terméketlenné teszik, így a multik, vagy sokkal pontosabb példával, a Monsanto képes lesz felhalmozni, szabványosítani és ellenőrizni az élelmiszer-termelést; fontos megemlíteni, hogy ez egy körkörös üzlet, mert a vegyszerek betegségeket okoznak, amelyek arra kényszerítik az embereket, hogy gyógyszereket fogyasszanak, ezzel is eltávolodva a tradicionális gyógyszerektől, mint a gyógynövény-kúra, amely közvetlenül kapcsolódik az Anyaföldhöz, és sokszor több köze van a kozmológiához.

Ezek csak nagyon általános példák a kapitalista rendszer támadásaira a bennszülött népek ellen, ezért fontos mélyebbre ásni ezekben a halálprogramokban, hogy felismerjük a jobb kollektív ellenállásáért folytatott jobb stratégiát az őslakosok megváltásáért. A történelmünkből látszik, hogy ha egy nép felébred és ellenáll mindennek, az állam azonnali elnyomással, bebörtönzéssel, kínzással és halállal válaszol. Azok ott fenn nem törődnek az ellenálló és a hagyományos életformáját, szokásait védő népek létével, hanem minden erejükkel azon vannak, hogy a természeti kincseket átjátsszák a multiknak, így később szabadon rabolhatnak, elpusztítva az autonómiát, az emberi lényeket pedig a nagytőkét szolgáló munkaerővé alacsonyítják.

San Sebastián Bachajón, amely tagja az Őslakos Nemzeti Kongresszusnak, mint sok más nép, felébredt az eltulajdonítás és halál helyzetétől, így ellenálltak és folytatják is az ellenállást. Az elvtársainknak nincs többé szüksége senkire, aki kívülről jőve megmondja, hogy kell törődni az Anyafölddel, hiszen ezt tették egész történelmük alatt, és ezért célpontjai a rossz kormányoknak, amelyek csak a pénzügyi javaikért tekintenek a földre; a Tseltal elvtársaink minden nap azon dolgoznak, hogy ne csak fenntartsák az autonómiájukat, hanem olyan világot építsenek, amely illik az elvtársaink elpusztított főhadiszállásának spanyol nevéhez: „Ahol azok fenn pusztítanak, mi ott lenn újjáépítünk” (az EZLN és a CNI által összehívott Kapitalizmus elleni lázadás és ellenállás első nemzetközi fesztiváljának neve), amely név teljességében összhangban van a küzdelmük történelmével.

forrás: Kolectivo Zero

Vélemény, hozzászólás?