Brazília: Otromba puccs a demokrácia ellen

Dilma Roussef brazil elnök felfüggesztése puccs Latin-Amerika legnagyobb országának választott kormánya ellen.

A Rousseff elleni ügy tisztán politikai. A Munkáspárt vezetőjét és korábbi szabadságharcost nem vádolják korrupcióval – ellenben a brazil parlamenti képviselők felével és a tisztességtelen alelnökkel, aki a helyébe lép.

Inkább azzal vádolták, hogy manipulálta a költségvetési szabályokat, hogy fenntartsa a szociális projektek állami kiadásait, dacolva a neoliberális szabályokkal, amelyek az éves költségvetési többletet követelik.

Ahogy ismételten rámutatott, az előző elnökök is ugyanezt tették anélkül, hogy bárki is azt sugallta volna, hogy ez illegális.

Mivel ilyen gyenge alapokkal sikerül őt eltávolítani, az elnökség Michel Temer-re száll, aki amellett, hogy érintett a Petrobras botrányban, nem abból a pártból való, ahonnan Rousseff, és egy teljesen más kormányra esküdött fel.

Nem csinál titkot elhatározásából, hogy megfordítja a Munkáspárt szocialista politikáját, és elhozza a privatizáció és a megszorítások „új korszakát” – pontosan azt, amit a brazil nép visszautasított, amikor Rousseff-et újraválasztották 18 hónapja.

Brazília új elnökének nincs törvényes legitimitása. A Munkáspárt és szövetségei joggal küzdenek, hogy visszahozzák hazájuk vezetőjét.

forrás: Morning Star

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.