Burkina Faso népe elzavarta a fasisztoid diktatúrát

Compaore 27 éves uralma lemondással ért véget

Végre lemondott Blaise Compaore, befejezve 27 éves uralmát, átadva a vezetést Honore Traore-nek, az egyesített vezérkari főnöknek.

Az elnököt a kitört véres tüntetések mozdították el hivatalából, amelyek során a parlamentet is felgyújtották, mivel a tiltakozók nem fogadtak el más az azonnali lemondáson kívül.

Az ellenzéki tüntetők örömtüzeket gyújtottak a főváros, Ouagadougou főterén, amikor meghallották a rádióban a lemondásról szóló nyilatkozatot.

A második napon is tömegek gyűltek össze, hogy Compaorét azonnali távozásra kényszerítsék, miután a tömegharag hatására bejelentette, hogy nem indul a következő választáson.

„Bejelentem, hogy távozom a hatalomból, hogy 90 napon belül szabad és átlátható választásokat tarthassanak,” – jelentette be a leköszönő elnök a televízióban és a rádióban.

„Részemről, úgy gondolom, eleget tettem kötelességemnek.”

Elmondása szerint a hatalomról azért mondott le, mivel „súlyosbodtak a társadalmi-politikai válságok és a nemzeti hadsereg felől fenyegető jelek jelentek meg, valamint a béke megőrzése érdekében.”

A parlament és a kormány feloszlatásával a hadsereg, amelynek látható szerepe volt a válságba, a vákuum helyébe lépett.

Compaore délre utazott, Po városába, a ghánai határ közelébe, de egyelőre még nem tisztázott, hogy át akarja-e lépni.

Az ellenzéki koalíció hónapok óta azt sürgette, hogy az elnök ne induljon újraválasztásáért, amely az ötödik ciklusa lett volna a hatalomban, ellenben a kormányzópárt keresztülvert egy törvényt, amely engedélyezte volna számára az újbóli indulást.

A tüntetők elhatározták, hogy megakadályozzák a szavazást, ezért beviharzottak az épületbe, így a voksolást elnapolták, valamint a hadsereg bejelentette, hogy a törvényhozást feloszlatják és átmeneti kormányt kell alakítani.

Compaore kijelentette, hogy a következő választásokig helyén marad, de a tüntetők elutasították ezt a tervet, és tegnap újra összegyűltek, követelve az azonnali távozást.

Compaore 1987 októberében került hatalomra, miután megbuktatta Thomas Sankarát, az akkori elnököt és forradalmi hőst, akit a puccs során meggyilkoltak.

forrás: Morning Star

Thomas Sankara, Burkina Faso függetlenségi harcának hőse, akit afrikai Che Guevaraként is emlegettek. A fasisztoid puccs során meggyilkolták.

Vélemény, hozzászólás?