Egy szavazat nélkül erőltették át a megszorítási törvényt

Manuel Valls, francia miniszterelnök bizalmatlansági szavazást kért a Nemzetgyűlésben, miután a kormánya egy megszorítási törvényt egyetlen szavazat nélkül erőltetett át.

A francia alkotmány 49.3-as cikkelye engedélyezi a kormánynak, hogy eltekintsen a parlamenti szavazástól, de felkínálja azt bizalmatlansági szavazásra.

A kommunisták felszólaltak az antidemokratikus hatalom használata ellen, de nem tudtak elegendő parlamenti képviselőt összehozni, hogy megingassák a kormányt még az uralkodó Szocialista Párt elégedetlenkedése ellenére sem.

A Francia Kommunista Párt közölte, hogy amikor Valls a 49.3-as cikkelyt felhasználta, az megmutatta, hogy mély ellenállása van a megszorításoknak.

A törvény, amely a megfogalmazója, Emmanuel Macron gazdasági miniszter után kapta a nevét, a francia kormány válasza az Európai Unió megszorítási követeléseire.

Ez lehetővé teszi, hogy a főnökök sokkal egyszerűbben kirabolhassák a munkásaikat.

Ezt egy masszív adomány fogja követni a magánvállalatoknak 40 milliárd eurós adócsökkentés formájában.

A törvény és az adóscsökkentés célja Francois Hollande, a Szocialista Párt elnöke számára, hogy csökkentsék az ország 10%-os munkanélküliségi rátáját.

De az EU és az Európai Központi Bank által erőltetett hasonló intézkedéseknek már tönkretették a gazdaságot és az egekbe emelték a munkanélküliséget az adósságokkal sújtott dél-európai országokban, beleértve Görögországot, Spanyolországot és Portugáliát.

Négyből majdnem egy ember már nem dolgozik Spanyolországban, összehasonlítva a franciaországi 10-ből eggyel és a 20-ból eggyel Németországban, amelynek a legerősebb munkavállalási védelme van Európában.

Forrás: international@peoples-press.com

Vélemény, hozzászólás?