Energia Unió: A Bizottság és a Tanács az embereket tegye az energiavállalatok elé

Amikor az EU vezetői jövő héten találkoznak, hogy megvitassák az Energia Unió terveit, az ellátás biztonságánál az emberek igényeit kell szem előtt tartani, nem pedig a nagyvállalatokét.

Ez az üzenet, amelyet Gabi Zimmer, az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek (GUE/NGL) EP frakció elnöke intézett a Bizottsághoz és a Tanácshoz, a jövő héten tartandó Európa Tanács találkozójára.

Zimmer elmondta: „Az a benyomásom, hogy a Tanács és a Bizottság nem igazán jártas az Energia Unió mögötti alapvető problémákban: hozzájutni az energiaellátáshoz és a tény, hogy az embereknek kellene a központban lenni. Az ellátás biztonságát és stabilitását nem a nagyvállalatok szemszögéből kellene nézni, hanem az emberi lényekéből. Miközben a Bizottság azt mondja, hogy azt akarják, hogy az EU mind első legyen a megújuló energiák terén, és kevésbé legyen importfüggő, az előrehaladás nem ebben az irányban történik. Nem haladunk a változás felé.”

Miközben az Energia Unió és a soron lévő EU-USA kereskedelmi egyezmény (TTIP) tárgyalásairól beszélt, hozzátette: „Borzasztó probléma a TTIP és az Energia Unió közti kapcsolat.”

Neoklisz Szilikiotisz, a GUE/NGL frakció alelnöke felidézte, hogy az energia alapvető közös javunk, és hogy nem olyasminek kellene lennie, amely a multinacionális vállalatok számára óriási profitot eredményez.

Elmondta, hogy: „Az Energia Unió csomagjának az energianyomorral kell elsődlegesen és leginkább foglalkoznia. Mindenki számára egyenlő hozzáférést kell biztosítani, és olyan energia infrastruktúrát létesíteni, amely az embereket szolgálja. Energiaügyi megegyezéseket kell keresnünk az EU és harmadik országok közt. Különleges intézkedéseket kell bevezetnünk, hogy bizonyos tagállamok megoldhassák az energiaellátási problémáikat. Olyan Energia Unióra van szükségünk, amely támogatja a megszorítás politika befejezését.”

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?