GUE/NGL: A katonai akció nem megoldás a menekült-problémára

A menekültprobléma megoldásának új és humánus megközelítése

Az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek (GUE/NGL) EP frakció kritikával fogadta az Európai Bizottság javasolt intézkedési csomagját, hogy az Európába való bevándorlást katonai és más elnyomó eszközökkel állítsák meg.

Gabi Zimmer, a GUE/NGL elnöke: „Kritizálom a tagországok magatartását. Felállították a menekültekkel szembeni félelem és biztonsági kihívások kereteit erre a vitára. Amikor katonai akciókról beszélnek, akkor elrugaszkodnak a valóságtól, mivel egyetlen okkal sem foglalkoznak a tekintetben, hogy mi kényszerít embereket, hogy elmeneküljenek otthonaikból.”

Így folytatta. “A katonai akciók, hogy elsüllyesszék a menekültek hajóit, csak több kárt okoz – emberek, menekültek, hajókapitányok és mások halálát. A javasolt csomag nem foglalkozik azzal a kihívással, hogy a menekültek olyan emberek, akik a háborútól, nyomortól és az éhezéstől szenvednek. Ez a csomag biztonsági szempontokkal foglalkozik, nem humanitárius okokkal. Ki gondolhatja igazán, hogy biztonságot érhetünk el a határaink lezárásával, Európa lezárásával?”

Kritikus volt a ténnyel, hogy a csomag magában foglalt még további menekült-ellenes intézkedéseket is. „Elnyomni őket nem segít megoldani egyik problémát sem. Ahogy a politikánk hozzáhárul emberek megélhetésének elpusztításához, nem kell csodálkoznunk azon, ha az emberek menekültté válnak, vagy a fundamentalisták és terroristák karjai közé kerülnek. Az embercsempészet problémáját sem lehet katonai eszközökkel megoldani. Ez csak növeli az EU-t fenyegető veszélyeket, és nem előzi meg, hogy az emberek jönni akarjanak.”

Zimmer képviselő összefoglalta: „Minden, amit teszünk, az nem más, minthogy visszatoloncolunk embereket a Földközi-tenger túloldalára, a líbiai határ mögé, ahol a menekülteket letartóztatják, rosszul bánnak velük, és megfosztják őket emberi méltóságuktól. Látókörünkön túlra nyomjuk őket, és már nem is kell foglalkoznunk velük. Említette bárki is a líbiai partoknál fellelt 190 halottat? Amit igazán tennünk kellene, hogy új megközelítést találunk, és humanitárius oldalról kezeljük a problémát, biztonságos és törvényes bejutást garantálva, hogy menedék-státuszt kaphassanak.”

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?