GUE/NGL: Az Európa Tanács álljon le Görögország zsarolásával

A múlt heti Európa Tanács találkozójáról tartott európai parlamenti vitában Neoklisz Szilikiotisz és Kosztasz Kriszogonosz, az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek képviselői kritizálták a Tanácsot és a Bizottságot Görögország pénzügyi zsarolásában játszott szerepük miatt.

Neoklisz Szilikiotisz, ciprusi EP képviselő: “Az Eurocsoport, az Európai Bizottság és az Európa Tanács álljon le Görögország pénzügyi zsarolásával. Egy megválasztott görög kormány úgy döntött, hogy véget vet a trojka pusztító politikájának és a kiigazítási programoknak, kifejlesztve a saját programjukat, így kezelheti  a humanitárius válságot, és segítheti a görög népet.”

Hozzátette: „Csak olyan reformokat fogadhatunk el, amelyek a valódi gazdaság megsegítését célozzák meg, és kiküszöbölik az olyan komoly problémákat, mint a korrupció és az adóscsalás. Teljesen világos, hogy a memorandum programjának befejezése nem jelenti a megszorítások végét. Ezt történik Portugáliában, Cipruson, Spanyolországban és Írországban, mind olyan országok, amelyek már nincsenek a programban, de ugyanazt a politikát folytatják: megszorításokat, privatizációt, a házak elárverezését, növekvő munkanélküliséget és sokkal nagyobb nyomort hoznak a polgárok számára.”

Kosztasz Kriszogonosz görög EP képviselő: „Az Európai Tanács elnöke a strukturális reformok szükségességéről beszél nekünk. Abban egyet értünk, hogy a növekedés visszahozásához reformok kellenek, de a kulcskérdés, hogy milyen reformokról is beszélünk? A Tanács a munkaerő-piac liberalizációját akarja és a védtelenséget a tőke ellen. Ez biztosan nem hoz növekedést, csak hanyatlást.

Kosztasz Kriszogonosz 

„A szociális jogok elpusztítása és a leggyengébbek növekvő kifosztása visszalépés. Ehelyett a nagyvállalatok nagyfokú adócsalásai és a korrupciói elleni harcra kellene fókuszálni.

„Görögország számára világos, hogy a trojka politikája mérgező volt és humanitárius válságot szült. Ezt meg kell változtatni. Ezt a döntést hozta a görög nép az általános választásokon. Tisztelnünk kell az EU állampolgárainak, beleértve a Görögországban élők alapvető szociális jogait.”

Szilikiotisz a Bizottság új és Energiaegységi és Energiabiztonsági közleményéről is beszélt.

„A Tanács következtetései a Bizottság kommunikációját visszhangozzák azzal, hogy a tagállamok „saját természeti kincseinek” felhasználásáról beszél, de mégis van egy mulasztás: nem is említik a ciprusi és a kelet-mediterráneumi földgáz-készleteket. Nagyobb nyomást kell gyakorolnunk Törökországra, hogy fejezzék be Ciprus törvénytelen zaklatását, amikor megpróbálja gyakorolni szuverén jogát, hogy használja a természeti kincseit. Nincs nyomás Törökországon, és így Törökország befolyással bír a térség energiahelyzetére és Európa energiabiztonságára.”

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?