GUE/NGL: Küzdeni kell a pénzügyi csalások és szabálytalanságok ellen

Martina Anderson (Sinn Fein), az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek (GUE/NGL) EP frakció képviselője kifejezte az európai közkiadások védelmének fontosságát, különösképp a megszorítások korszakában.

Az Európai Parlament vitáján szólalt fel, amelynek témája a 2013-as Bizottsági jelentése az EU pénzügyi érdekeinek védelméről és a csalások elleni harcról volt.

A tagállamokat kötelezték, hogy az EU kiadások minden szabálytalanságát – akár csalásról van szó, akár nem – jelentsék a Bizottságnak, amely felvázolja az éves jelentését ezen információk és a saját nyomozásai alapján.

Anderson képviselő elmondta: „A 2013-as EU pénzügyi alapjainak 309 millió eurós szabálytalanságaival kevés kétely merül fel, hogy harcolnunk kellene a csalások és más szabálytalanságok ellen. Örömmel látom, hogy a jelentés figyelmet fordít az adminisztrációs kapacitások szükségére, hogy vizsgáljuk a csalási tevékenységet. Hogy felderítsük és megelőzzük a pénzügyi szabálytalanságokat, az EU-nak és a tagállamoknak megfelelő forrásokra van szüksége, hogy erre embereket képezzen ki.”

Anderson komoly aggodalmakat fejtett ki az Európai Közösségi Ügyészi Hivatal potenciális megerősítéséről és a pénzügyi paramétereiről:

„Az EU büntető törvény fejlesztésének alapja, hogy harcoljunk a nemzetközi, szervezett bűnözés ellen. A szándékot üdvözöljük, de nem az egyes tagállamok létező igazságszolgáltatásainak EU érdekei szerint történő leigázásával és aláaknázásával.”

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek Frakció

Vélemény, hozzászólás?