„Ha nem létezne prostitúció, emberkereskedelem sem lenne”

Maite Mola, az Európai Baloldali Párt alelnöke és tapasztalt feminista egy nőkereskedelemről szóló konferencián vett részt a madridi Ateneoban, a november 21-én, ahol a „nők és kisebbségek emberkereskedelméről, a szexuális kizsákmányolásról és következményeiről” beszélt.

Ezt a november 25-ei megemlékezés keretein belül tette, amely a nemi jellegű erőszak ellenes nemzetközi nap. Az európai emberkereskedelemről beszélt, és zord képet vázolt fel: Az elmúlt három évben az európai emberkereskedelem 28%-kal nőtt. És ahogy az áldozatok száma növekszik, az emberkereskedők elleni ítéletek 17%-kal csökkentek. Ennek oka, hogy a szexuális kizsákmányolási célú emberkereskedelem „nagyon nyereséges üzlet”. Ezekben a maffiákban tiszteletreméltó politikusok, kiváló bankárok, vállalkozók érintettek, akik ennek addig nem akarnak véget vetni, amíg számukra a profit a fontos, nem pedig az „az eladott javak” érdekei – mondta az Európai Baloldal képviselője a közönségnek.

A válság a megszorító politikájával megsemmisíti az összes jogot, beleértve a nők jogait. Maite Mola kifejtette, hogy amíg manapság a táplálkozás a legfőbb probléma, addig az egyenlőségi problémákat hátra sorolják.

Eközben évente több mint négy millió lép be a prostitúció „piacára”. A legtöbbjük szegény vagy háború sújtotta országból jött. Azt is hozzátette, hogy a gazdasági válság gondoskodott a spanyol és görög „húspiacról” is.

Eképp azt is kifejtette, hogy az emberkereskedelem legfőbb oka az emberi lények társadalmi sebezhetősége, és hogy ez olyan gazdasági és társadalmi faktorokból áll össze, mint a nyomor, nem, diszkrimináció, fegyveres konfliktusok, családon belüli erőszak, csonkacsaládok… “És a szervezett bűnözés nemzetközi hálózatai számára jövedelmező ez a sebezhetőség, amely a felgyorsult migrációból és az emberek kizsákmányolásából ered, amelyet erőszakkal, fenyegetéssel, kényszerrel és számos olyan zaklatásformával, mint a hitelszolgaság kényszerítenek ki.”

Az ENSZ adatait mutatta be, mely szerint 1990 és 2000 között csak dél-kelet Ázsiában 33 millió női áldozata volt az embercsempészetnek, amely háromszor akkora, mint a négy évszázados rabszolga-kereskedelem mértéke.

Az Európai Baloldal alelnöke kifejtette érveit a Németországban és Dániában létező prostitúció szabályozásáról, amely a prostitúciót önkéntes munkának tekinti. Mola hangsúlyozta, hogy egy politikai, nem pedig privát üggyel állunk szemben, és erősen az eltörlés mellett foglalt állást: „Ha nem lenne prostitúció, emberkereskedelem sem létezne a társadalmi kizsákmányolás céljából” – magyarázta Maite Mola. Az ilyen kereskedelmet úgy definiálta, mint a „többnyire férfiak által elkövetett szexuális erőszak nők és lányok ellen, akiket tárgyként kezelnek, mintha csak adható és vehető áruk lennének.”

Maite Mola amellett foglalt állást, hogy követelni kell az Európai Unió kormányitól, hogy „tegyék meg a szükséges intézkedéseket a prostitúció megszüntetése céljából, a jelenleg létező szabályok módosítása által, és ha szükséges, nyilvánítsák a prostitúciót a nők elleni erőszak szélsőséges formájának.” Arra is emlékeztetett, hogy vannak jó európai irányelvek az emberi lények kereskedelméről és arról, hogyan is kell eltörölni korunk rabszolgaságát, de ezek korántsem kielégítőek.

Vélemény, hozzászólás?