Hamarosan az 1% fogja birtokolna a világ javainak felét

A világ leggazdagabb 1%-a által felhalmozott javak hamarosan felülmúlják a másik 99% által birtokoltak, – figyelmeztetett az Oxfam.

A nyomorellenes szervezet jelentése, amely a svájci, davosi Világgazdasági Fórumra készült, azt elemzi, hogy a leggazdagabb 1% globális javai a 2009-es 44%-ról tavalyra 48%-ra ugrottak.

Ez azt jelenti, hogy idén túllépik az 50%-ot, ezzel az Oxfam szerint a leggazdagabb 1% átlagban 1,8 millió fontot fog egyenként birtokolni.

Közben az emberiség 80%-a csak a javak 5,5%-át birtokolja, fejenként 2,500 fontot.

Winnie Byanyima, az Oxfam International ügyvezető igazgatója, aki a Világgazdasági Fórum összejövetelének alelnöke is lesz, megkérdezte: „Tényleg olyan világban akarunk élni, ahol 1%-nak sokkal több vagyona van, mint a többieknek együttvéve?”

„A globális egyenlőtlenség aránya egyszerűen romlik és a leggazdagabbak és a többség közti rés gyorsan növekszik.”

Az elmúlt 12 hónapban láttuk, ahogy a világ vezetői Obama elnöktől Christine Lagarde-ig egyre nyilvánosabban beszélnek a szélsőséges egyenlőtlenségről, de mi csak várjuk sokuktól, hogy lépjenek és tegyenek valamit.

„Itt az ideje, hogy a vezetőink foglalkozzanak azokkal a hatalommal felruházott érdekekkel, amelyek az igazságosabb és virágzó világ útjában állnak.”

„Az üzlet általában az elit számára nem költségmentes opció – az egyenlőtlenség elleni tétlenség évtizedekre fogja visszavetni a nyomort.”

„A szegényeket duplán is sújtja a növekvő egyenlőtlenség – kisebb szeletet kapnak a gazdasági tortából, és a szélsőséges egyenlőtlenség károsítja a fejlődést, így mindenki számára kisebb lesz a torta,” – mondta Byanyima.

Több mint 300 állam- és kormányfő fog részt venni a 45. Világgazdasági Fórumon, amely szerdán kezdődik.

Az Oxfam szerint cselekvésre lenne szükség, hogy az egyenlőtlenség növekedését megszüntessék, beleértve a vállalatok adókikerüléseit és a további haladást a klímaváltozásról szóló globális megegyezés felé.

Forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?