HRW: Tragikus munkakörülmények az Egyesült Arab Emirátusokban

A Human Rights Watch sokkoló jelentést adott ki az Egyesült Arab Emirátusokban tapasztalható, bevándorló munkásokat ért jogsértésekről.

A szervezet legutóbbi jelentése 99 háztartási alkalmazottal – mindannyian nők –, valamint munkaközvetítőkkel és munkáltatókkal történt interjúkon alapszik.

Útlevél-elkobzás, kifizetetlen bérek, ételmegvonás, fizikális, pszichológiai és szexuális zaklatás fordul elő a munkásokkal a kis öbölmenti országban.

Hasonló problémák jellemzőek más országokra is a térségben, köztük Szaúd-Arábiában és Katarban. A régióban jellemző a külföldi munkaerő jelenléte, 146 ezer bevándorló nő dolgozik csak az Egyesült Arab Emirátusok háztartásaiban.

Legtöbbjük dél- és dél-kelet-Ázsiából érkezik.

A Human Rights Watch közölte, hogy a munkások jogait a munkáltatók korlátozzák, lehetetlenné téve a munkahely-váltást, amely a főnökök számára szabad kezet ad a személyzet zaklatására.

22 interjúban hangzott el, hogy botokkal vagy drótokkal verték, arcon ütötték vagy pofozták, megrúgták vagy fojtogatták a dolgozókat.

Egy 28 éves nő elmondta a nyomozóknak, hogy „minden nap” megverték, és megtagadták a jogát, hogy orvoshoz menjen, miután a főnök úgy megszorította a kezét, hogy eltörte a csontját.

Egy hónappal később ugyanez a főnök egy csizmával úgy megdobta, hogy vérezni kezdett.

Hat másik elmondta, hogy a munkáltatója vagy annak családtagjai szexuálisan bántalmazták vagy zaklatták őket. Egy indonéz nőt meg is erőszakolt a munkáltatója, amikor elvitte őt kitakarítani a második otthonát.

Sokan hosszú órákon keresztül dolgoztak – előfordult, hogy napi 21 órát.

Ha valaki megpróbált elszökni, akkor kitoloncolással szembesült, elvágva magát a jövőbeni alkalmazás lehetőségétől, vagy akár megvádolva őket „szökéssel”.

A Human Rights Watch felszólította az Egyesült Arab Emirátusokat, hogy vonja vissza a „védnökségi” rendszerét, amely a munkáltatók számára ellenőrzést ad a személyzetük bevándorlási státusza, a munkahely-váltás és a munkahely megszüntetése felett.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?