Irán rombolót küld a jemeni polgárháborús térségbe

Irán egy rombolót és egy másik hajót vezérelt az Arab-félszigethez tegnap, válaszul az USA és szövetségesei beavatkozására a jemeni polgárháborúba.

Habibollah Sayyari ellentengernagy kifejtette, hogy a hajók egy kalózellenes hadjáratban vesznek részt, „megóvva a tengeri utakat a körzetben.”

De Teherán akciója egy növekvő szaúdi-vezette légitámadás hadjárat közepette érkezett, amely a jemeni síita huti lázadók és szövetségeseit célozza meg, amely erők hűek a korábbi elnökhöz, Ali Abdullah Saleh-hez.

A szaúdi intervenciót Washingtonnal egyeztették.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese kedden Rijádban elmondta, hogy az USA szándéka megvédeni Szaúd-Arábiát.

„Elősegítettük a fegyverek szállítását, megosztjuk a hírszerzési tapasztalatainkat, és közös koordinációs és tervezési sejtet állítottunk fel egy szaúdi operatív özpontban,” – mondta, miután találkozott a szaúdi királyi családdal és Abed Rabbo Mansour Hadi, jemeni elnökkel, aki múlt héten száműzetésbe vonult Szaúd-Arábiába.

A hírszerzési tapasztalatok megosztása magában foglalja a nyers légi felvételek hozzáférését, hogy a szaúdi repülőgépek jobb csapásokat mérjenek a Hadi ellenes erőkre, – mondta egy amerikai katonai szakértő.

Blinken elmondta, hogy Washington és a hatnemzeti öböl kooperációs tanácsnak szorosan együtt kell működnie, és nyomást gyakorolni a felekre, hogy politikai megoldást találjanak.

A szaúdi vezetésű légi hadjárat, amely március 26-án kezdődött, nem volt képes megállítani a hutik előrenyomulását Ádenbe, Jemen második legnagyobb városába, amelyet tartományi fővárossá neveztek ki, mielőtt Hadi elmenekült.

Washington elmondta, hogy a káosz lehetővé teszi a helyi al-Kaida csoportnak, amely a terrorista csoport legveszélyesebb szárnya, hogy „nagy sikereket” éljen el a körzetben.

Ash Carter, amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy a jemeni központi kormány bukása megnehezíti az al-Kaida elleni terrorizmus ellenes hadműveleteket.

A WHO humanitárius válságra figyelmeztetett a hétvégén elmondva, hogy legalább 560 embert, köztük több tucatnyi gyermeket öltek meg, legfőképp a légi bombázásokban és a szárazföldi csatákban.

Több mint 1700 ember sebesült meg, további 100.000 menekült el otthonaiból az elmúlt három héten.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?