Iszlamista támadások Szíriában, Szomáliában és Bangladesben

Az Iszlám Állam előre tört Szíriában

Az Iszlám Állam erői elfoglalták a szíriai Mahin városát Homs központi tartományában tegnap, miután intenzív összecsapások törtek ki a kormánycsapatokkal.

Egy szóvivő szerint a terrorista hadsereg katonái a főként keresztények által lakott Szadad városa felé nyomulnak. Ez az a város, ahol az asszír keresztény kisebbség él, és ahol még az arámi nyelvet is beszélik.

Mahin 15 mérföldre van keletre attól a főúttól, amely Damaszkuszt köti össze a központi tartománnyal.

A városban nagy katonai létesítmények és fegyverraktárak vannak. 2013-ban már voltak itt összecsapások az al-Qaida, a Nusra Front és a kormánycsapatok között, mielőtt utóbbiak visszafoglalták volna a várost.

Ellenben Mahin tegnapi eleste és a Szadad felé való előrenyomulás az ISIS új erőre kapását jelzi közép-Szíriában.

A csoport főbb erői észak- és kelet-Szíriában vannak, de Tadmur és a közeli ősi palmyrai romok elfoglalása óta megvetették a lábukat Homsban is.

Az Iszlám Állam sikereket ért el Alepponál is, elfoglalva számos falut a kormányellenes csoportoktól, valamint ellenőrzésük alá vontak egy stratégiai útvonalat, amelyen eddig utánpótlást szállítottak a kormány által ellenőrzött területekre.

A csoport internetes rádióadása az al-Bayan közölte, hogy az Iszlám Állam elfoglalt nagyobb fegyverraktárakat Mahinban, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a városon kívüli kormány ellenőrzőpontnál, utat nyitva a harcosok számára az előrenyomuláshoz.

A brit illetőségű Human Rights Watch szíriai megfigyelői légi támadásokat jelentettek Mahinban, miután a város Iszlám Állam ellenőrzés alá került.

Walid al-Moallem külügyminiszter úgy kommentálta, hogy „fontos” előrelépések születtek a bécsi nemzetközi megbeszélésen, amelynek célja a politikai folyamat felélesztése és a háború befejezése.

Hozzátette, hogy a tárgyaló felek elmulasztották rábírni kormányai ellenségeit, hogy ne támogassák a terrorizmust.

A kormányellenes Shaam hírügynökség videókat mutatott be tegnap, elmondásuk szerint kormánykatonákról és az alavita vallási kisebbség női tagjairól, akiket vermekbe zártak, hogy emberi pajzsként használhassák őket Douma utcáin a szíriai légierő támadásai ellen.

Hat halott egy szomáliai hotel elleni támadásban

Szomália fővárosában, Mogadisuban tegnap hajnalban az al Shabab szélsőséges szervezet öt tagja megtámadta a Sahafi Hotelt, megölve legalább hat embert és tízet megsebesítve, mielőtt őket is megölte volna a rendőrség.

„Már vége, megöltünk minden támadót,” – közölte Ali Ahmed rendőrparancsnok. „A sötétség leple alatt érkeztek, és megtámadták a hotelt, miközben néhány őr aludt.”

A támadás hajnalban történt, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy robbanószerekkel teli járművet a hotel bejáratánál, mielőtt négy, AK-47-es karabéllyal, rakétagránáttal és öngyilkos övekkel felfegyverzett férfi behatolt az épületbe.

Néhányan a szobákba hatoltak be, hogy megöljék a lakókat, míg mások a tetőre mentek, hogy a kormánycsapatok ellen harcoljanak, akik a támadók leverésére érkeztek, – mondta Mohamed Hussein rendőrkapitány.

Egy szemtanú szerint egy második robbanás is volt egy hotelen kívüli autóbombától.

A biztonsági erők délre fejezték be az ostromot.

A meggyilkoltak között volt a hotel tulajdonosa és a hadsereg egy korábbi tábornoka, – közölte Hussein.

„Ha nem lett volna bátorság a hotel lakóiban, hogy felvegyék a harcot a terroristákkal, akkor jóval többen is meghalhattak volna,” – tette hozzá.

Hassan Sheikh Mohamud, szomáliai elnök elítélte a támadásokat, mondván. “Ez olyan szélsőségesek belsőleg megosztott csoportjának akciója…, amely igyekszik elfogni a szalagcímeket ártatlan muszlimok meggyilkolása által.”

Sürgette a polgárokat, hogy „vegyék elejét annak, hogy szélsőségesek eltorzítsák apáik hitét, a brutalitás és a pusztítás tévútjára vezetve az embereket.

„Szembe kell szállnunk az elvetemült ideológiájukkal, és teljesen fel kell szabadítani tőlük Szomáliát.”

Iszlamista támadások bangladesi kiadók ellen

A bangladesi rendőrség egy dhakai iszlamista csoportot nevezett meg a két kiadóház elleni támadás elsősleges gyanúsítottjaiként, amely során egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült.

A két fővárosi kiadót valószínűleg azért támadták meg, mert kapcsolatban voltak egy idén megtámadott és meggyilkolt bloggerrel. A támadással akkor a betiltott Ansarullah Bangla Csoportot vádolták.

Munirul Islam vezető rendőrnyomozó megerősítette, hogy az Ansarullah Bangla Csoport volt a nyomozásuk középpontjában.

Az első támadás után Ahmed Rahim Tutul válságos állapotba került, miközben két író kevésbé súlyos sérüléseket szerzett.

A második támadásban Faisal Arefin Deepant halálra verték irodájában.

A Deepan által vezetett Jagriti kiadó és a Tutul vezette Shudhdhoswar is publikálta Avijit Roy, amerikai-bangladesi író és blogger műveit.

Royt februárban verték halálra, miközben a Dhakai Egyetemen sétált.

Forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?