Juncker-csomag: egy új ködösítés

Az Európai Bizottság bemutatta az úgy nevezett befektetési tervét az Európai Unió számára. Nyilvánvalóan Jean-Claude Juncker jobban ért az adó optimalizáláshoz, mint a gazdasági fejlődés szabályaihoz.

A csomag csupán egy új ködösítés. Egy költségvetés, amely a meglévő 21 milliárd eurós alapokban bízik. Az új Európai Stratégiai Befektetési Alap (ESIF) háromszor is meg tudná hitelezni ezt az összeget: 63 milliárd eurót. És hogy elérjék a bejelentett 315 milliárd eurót, a bizottság a közösségi és magán forrásoknak egy hipotetikus vonzó hatására fogad, miközben megnyirbálja a közösségi kiadásokat, és nem lép fel azon pénzügyi spekuláció ellen, amely 2008 óta 15%-os befektetési szint csökkenést okozott Európában.

Pierre Laurent, az Európai Baloldali Párt elnöke

Sem távlatokat, sem prioritást nem határoztak meg ezen befektetések számára, amelyeket az ESIF jövőbeli elnökének és „szakértőinek” belátására hagytak. Nem csak a Bizottságnak nincs fejlődési terve Európa számára, de visszatartják a lakosság és a demokratikus ellenőrzés fejlődését.

Teljesen egyszerű: ennek az ellenkezőjét kell tennünk. Először is véget kell vetni a megszorításnak. Európának egy demokratikusan felvázolt befektetési tervre van szüksége, amely az Európai Központi Bank pénzteremtő hatalmán alapul, amely a közszolgáltatások és az ipari együttműködés munkahelyteremtése felé visz, és  amely a társadalmi és gazdasági fejlődés új modellje.

Pierre Laurent
elnök
Európai Baloldali Párt

Vélemény, hozzászólás?