Kína megkezdte a felkészülést a Holdra szállásra

Kína tegnap fellőtt egy kísérleti űrrepülőt, hogy repülje körbe a Holdat és térjen vissza a Földre, felkészülve ezzel egy ember nélküli útra a Hold felszínére.

A nyolc napos program egy teszt volt a 2017-es küldetés számára, hogy egy űrhajót küldjön Holdra, amely mintákkal megrakodva tér vissza a Földre.

Ezzel Kína lenne a harmadik ország az Egyesült Államok és Oroszország után, amely ilyen küldetésre vállalkozna.

Az űrhajó a Xichang űrközpontból szállt fel, levált a hordozórakétájáról, majd röviddel azután tért vissza a Föld légkörébe, ahogy azt az Tudományos, Technológiai és Nemzetvédelmi Ipari Állami Hivatal jelentette.

Kína holdprogramja, amelyet egy mitikus istennőről, Chang’e-ről nevezték el, már felküldött egy pár holdszondát, és tavaly landolt egy hajó a holdon, amely egy holdjáróval a fedélzetén.

Ezen küldetések egyikét sem arra tervezték, hogy visszatérjenek a Földre.

Peking már célzott egy személyzettel végrehajtott holdküldetésre, amennyiben a hivatalnokok úgy döntenek, hogy az emberi űrrepülést kombinálják a holdkutató programokkal.

A hivatalos Xinhua hírügynökség közölte, hogy a legutóbbi küldetés célja „kísérleti adatok nyerése és a visszatérő technológiák, mint az irányítás, navigáció, hővédelem és röppálya-tervezés megerősítése egy jövőbeni Holdra szálló egység számára.

Egy szovjet módszer alapján fog visszatérni a Földre, amely szerint először lepattanna a Föld atmoszférájáról, hogy lelassuljon annyira, hogy felmelegedés nélkül beléphessen a légkörbe.

Kína ezen kívül még fejleszti a Hosszú Menetelés 5 nevű, erősebb rakétát, amely szükséges a sokkal tartósabb Tiangong 2 űrállomás fellövéséhez.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?