Kolumbia elutasította a FARC fegyverszüneti ajánlatát

A kolumbiai kormány elutasította a FARC lázadók egyoldalú, tűzszüneti ajánlatát, mondván, egyik feltétel sem elfogadható, amíg nincs békeszerződés.

Juan Manuel Santos elnök elmondta, hogy nem tudta elfogadni a lázadók azon követelését, hogy a fegyverszünetet külföldi szervezetek hitelesítsék.

A FARC egy határozatlan, egyoldalú tűzszünetet jelentett be szerdán, kijelentve, hogy a harcosai tartózkodni fognak a támadásoktól egészen addig, amíg az Egyesült Államok által támogatott hadsereg nem veszi őket célkeresztjébe.

A lázadók kifejezték reményüket, hogy a december 20-án kezdődő tűzszünet akár “egy fegyverszünetté is alakulhat.”

A FARC elmondta, hogy számos latin-amerikai ország és a Nemzetközi Vöröskereszt támogatását is keresik, hogy hitelesítsék a tűzszünet végrehajtását.

Két évnyi tárgyalás után Santos kormánya minden kétoldali ajánlatot elutasított.

Bár a FARC ideiglenes tűzszüneteket már bejelentett korábban, de ez az 1980-as évek óta első alkalom, hogy korlátlan fegyverletételt ajánlanak.

A két oldal megegyezéseket ért el az agrárreform és a FARC politikai szereplésének kérdéseiről, valamint arról, hogyan harcoljanak közösen a tiltott kábítószerek ellen.

De a legkényesebb kérdések közül néhány megoldatlan maradt, beleértve, hogy a FARC hogyan tegye le a fegyvert, és hogy a vezetői szembesülnek-e bűnvádi eljárással.

Kolumbiaiak ezrei vonultak fel a korábbi elnök, Alvaro Uribe vezetésével a fővárosban, Bogotában és más városokban a hétvégén, hogy elutasítsák a lázadók vezetőinek amnesztiáját.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?