Maduro lépéseket tesz az USA szankciói ellen

Nicolas Maduro venezuelai elnök tegnap bejelentette, hogy beperli Washingtont, mivel országát „az Egyesült Államok nemzetbiztonságára való fenyegetésnek” minősítették.

Barack Obama amerikai elnök végrehajtási rendeletében szankciókat vezetett be márciusban Venezuela ellen.

Maduro Egyesült Szocialista Pártja már 11 millió aláírást gyűjtött össze az amerikai akciót elítélő petíciójára.

„Nem tűrhetjük ezt a rendeletet. Ez olyan, mint Damoklész kardja itt,” – mondta Maduro, miközben a nyakára mutatott. „Az Egyesült Államokban fogunk keresetet benyújtani a rendelet ellen.”

„Miért megy az USA Venezuela ellen?” – kérdezte.

„Mert tudják, hogy Venezuela nemzetközi szervezetekhez fordul, hogy megvédje az igazságot, és senki sem fog fenyegetni és manipulálni minket, vagy kicsavarni a karunk.”

Maduro pár órával azután szólalt fel, hogy Obama külügyminiszter-helyette jelöltje, Thomas Shannon közölte, hogy az USA megszünteti a szankciókat, ha a venezuelai ellenzék megnyeri a december 6-ai parlamenti választásokat.

„A venezuelai kapcsolataink nagy része azon múlik, mi történik a választásokon és mi van a politikai foglyok ügyével,” – mondta Shannon valószínűleg a Népi Akarat párt vezetőjére, Leopoldo Lopezre célozva, aki a tavalyi halálos, kormányellenes zavargások kirobbantásáért került börtönbe.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?