Németország felveszi a csizmát Görögország megmentése ellen

Görögország keménykezű zaklatása ma tovább folytatódik, ahogy a Syriza kormány harcol, hogy módot találjon a gazdasági körének négyszögesítésére.

Ahogy Yanis Varoufakis pénzügyminiszter elszánt tárgyalásokba kezdett, és ahogy a pénzügyminiszterek Brüsszelben várakoztak, a német politikusok felvették a csizmát.

„A görög elefántként viselkednek a porcelánboltban,” – jelentette be Günther Öttinger, német EU biztos.

„Alig tettek valamit, hogy elnyerjék az európai partnereik bizalmát.”

Angela Merkel, német kancellár arra figyelmeztetett, hogy látnia kellene, ahogy „jelentős fejlődés” van Görögország további segítségkéréseiben.

Azt állította, hogy Németország célja a hitelválság óta az volt, hogy Görögországot az eurozónában tartsák, és „mindent megtesznek, hogy folytassák ezt az utat.”

De elutasította Görögország kérését, hogy a hiteleket hat hónappal kiterjesszék.

Merkel elmondta: „Ha a program kiterjesztéséről beszélünk, tudnunk kell, ez mit jelent.”

Elmondta, hogy „jelentős fejlődés kell annak tartalmában, mit is veszünk tekintetbe.”

Görögország azt szeretné, ha Brüsszel hat hónappal meghosszabbítanák a pénzügyi alapjaikat, de elutasítják azokat a szigorú megszorítási feltételeket, amelyekhez Németország ragaszkodik.

A görög kormány a görög népet súlyosan érintő megszorításokon enyhítő választási ígéreteinek megtagadásának kellemetlen kilátásaival szembesül, vagy elhagyja az eurozónát.

A pénzügyminiszterek közti megbeszélés legalább 90 perccel elhúzódott, amikor a hivatalnokok képtelenek voltak előrehaladni a színfalak mögött.

Azt sugallták, hogy a görög tervben való megegyezést már 80%-ban elfogadták, amelyet Németország korában már elutasított, mint „trójai lovat, amely szándéka a pénzügyi áthidalás, és lényege a jelenlegi program leállítása.”

Alexisz Tsiprasz miniszterelnök pedig elmondta, hogy bizonyos volt benne, hogy a kéréseit Berlin elutasítása ellenére is elfogadják.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?