Obama megszegte ígéretét: maradnak Afganisztánban

Barack Obama elnök megszegte ígéretét, hogy az Egyesült Államok afganisztáni haderőinek számát 2015 végére 5500 főre csökkenti, – jelentették szakértők.

Bár még nincs végleges döntés a számokról, a szakértők elmondták, hogy a kormány szándékai szerint lassítják a visszavonási tervet, és valószínűleg 9800 amerikai katona marad a következő évig.

Az elnök lényegében kapitulált a katonai vezetők előtt, akik több katonát akarnak bevetni a 2016-os harci szezonban.

A viták arról folynak még, hogy tartsák-e a terrorista-elhárítók jelenlegi számát az év folyamán, beleértve olyan lehetőségeket is, hogy 2016-ban néhányan maradnának az országban vagy a közelben.

Kb. 2000 katona lát el „terrorista-elhárítási” küldetést.

A felső körök szerint folytatni kell az al-Kaida üldözését és az Iszlám Állam fegyveresinek megfigyelését, akik Afganisztánban toboroznak.

Obama feltehetően arra használja Ashraf Ghani afgán elnök e havi, washingtoni látogatását, hogy bejelentse döntését az új kivonási periódusról.

A Pentagon vezetői, beleértve Ash Carter védelmi minisztert, elismerte a jelenlegi vitákat a csapatkivonás lassításáról, de bizakodnak, hogy a hadsereg 2015-ben is fenntarthat egy óriási megszálló erőt Afganisztánban.

Obama megígérte, hogy elnöksége végére minden katona távozik Afganisztánból, és a háború végén Irakból, de csak visszaküldött csapatokat, hogy segítsék a kormányerőket az Iszlám Állam elleni harcban.

Forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?