Orbán Viktor lerója kegyeletét a halott zsarnoknak

Orbán Viktor is Szaúd-Arábiába utazott, hogy lerója kegyeletét a 90 éves korában elhunyt szaúdi despota uralkodó, Abdullah bin Abdel-Azíz előtt.

A zsarnok a világ egyik legelnyomóbb rezsimét működtette, a nyugat „demokrata” vezetői most mégis csúsznak-másznak a holtteste előtt.

Abdullah király az iszlamista terroristák, köztük az al-Kaida és az Iszlám Állam lelkes támogatója volt, nem kevés anyagi alappal megszponzorálva őket.

„Bátor partner az erőszakos szélsőség elleni harcban” – mondta John Kerry, nem kevésbé despota amerikai szenátor.

Ugyanakkor Ashraf Ghani, afgán elnök pont az ellenkezőjéért méltatta: „Az afgánok mindig emlékezni fognak Abdullah királyra, mint az ő dzsihádjuk nagy támogatójára.”

David Cameron, brit miniszterelnök szerint Abdullah erősítette „a vallások közti megértést.” Nyilván a decemberben bevezetett törvényre gondolt, amely halálbüntetéssel sújtja azokat, akik Bibliát csempésznek az országba.

A Human Rights Watch is rámutatott, hogy reformjai ellenére Abdullah a monarchia kezében összpontosította a teljes törvényhozást, a végrehajtói és a bírói hatalmat.

A nők jogai itt sokkal jobban csorbulnak, mint a világ bármely más részén. A szaúdi nők nem vezethetnek, nem kaphatnak útlevelet. A megerőszakolt nőket nyilvánosan megkorbácsolják házasságtörésért.

„A nők józan, de mégis erős támogatója,” –mondta Christine Lagarde, a nem kevésbé zsarnoki IMF vezető.

A halálbüntetést lefejezéssel hajtják végre, és még boszorkányság miatt is végeznek ki embereket. Ezen felül a végtagok amputációját is végrehajtják a büntetések között.

Robert Griffiths, a Brit Kommunista Párt főtitkára már józanabbul nyilatkozott:

„A nők és a szakszervezetek jogai nem léteznek Szaúd-Arábiában. A kommunista és a haladó pártok be vannak tiltva. Az úgy nevezett demokrácia felé haladás csak egy hazugság, amely csak arra szolgál, hogy az ugyanolyan korrupt nyugati szövetségeseik felé jó arcot mutathassanak.”

Az csak a kisebbik probléma, hogy Orbán Viktor kiutazott. A nagyobb baj, hogy haza is jön. Vajon vitt magával Bibliát?

(Az ügyben az Európai Baloldal tiltakozó közleményt adott ki.)

Vélemény, hozzászólás?