Összecsapások a TPP kereskedelmi paktum elleni tüntetésen

Az ellentmondásos, új csendes-óceáni kereskedelmi megállapodás ellen tüntetők csaptak össze a rendőrséggel tegnap a Fülöp-szigetek fővárosában.

A demonstrálókat, akik be akartak jutni az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (Apec) ülésére, megbilincselték.

Szakszervezetek, diákok, farmerek, őslakosok és nőjogi csoportok tiltakoznak a Transz-pacifikus Partnerség (TPP) ellen, amely az Apec megbukott szabad-kereskedelmi modelljének folytatása.

Közölték, hogy a neoliberális politika munkanélküliséget és növekvő nyomort hozott, miközben aláásták a helyi mezőgazdaságot, eltávolították a vidéki és bennszülött lakosságot, megemelték a tandíjat, és privatizálták az egészségügyet.

A szervezők kérték, hogy a rendőrség ne csapjon le a békés tüntetőkre, miután a várost riadókészültségbe helyezték a pénteki, párizsi terrortámadások miatt, amikor is a biztonsági erők 28 ezer tagja volt az utcákon.

Barack Obama, amerikai elnök sürgette az ülésen részt vevő vezetőket, hogy „olyan gyorsan ratifikálják a TTP-t, ahogy csak lehetséges.”

Ellenben Hszi Csin-ping kínai elnök, akinek gazdaságilag erős hazáját kihagyták a paktumból, figyelmeztetett, hogy konfliktus lehet a regionális egyezmények és a globális kereskedelmi szabályozás között.

Az egyenlőség elvű részvételt és a kiterjedt konzultációt kell bátorítanunk, és nyitottá és befogadóvá kell tenni a szabad-kereskedelmi egyezményeket ,” – közölte.

Akárcsak a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktumot (TTIP), a TTP-t is azért kritizálják, mivel átjátsszák az országok szuverén jogait a külföldi vállalatoknak, amelyeknek lehetősége lesz beperelni a kormányokat, ha a politikájuk csökkenti a profitjukat.

A kritikusok közölték, hogy ez a bérek, a munkásjogok, a fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírások hanyatlásához fog vezetni.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?