Petíció! OBAMA, VENEZUELA NEM FENYEGETÉS!

Venezuela – egy békeszerető ország – felszólítja az Egyesült Államokat, hogy teljesítse nemzetközi kötelezettségeit, hogy tisztelje az ország önrendelkezését és a népük jogát, hogy saját maga válassza meg útját.

Március 9-én meglepődtünk az Obama elnök által kiadott Végrehajtási Utasításon, amelyben bejelenti az “országos vészhelyzetet az Egyesült Államok nemzetbiztonságát és külpolitikáját fenyegető, szokatlan és rendkívüli venezuelai helyzet miatt.”

Még meglepőbb a tény, hogy ez a nyilatkozat két nappal azután született, hogy a Dél-Amerikai Országok Egységének (UNASUR), a térség szervezetének küldöttsége Venezuelába látogatott, és találkozott a venezuelai hatóságokkal, csakúgy mint számos párt képviselőivel, köztük az ellenzékével is. Az UNASUR támogatását fejezte ki a venezuelai demokrácia és az idén tartandó parlamenti választások iránt.

Fontos rávilágítani, hogy az Unasur főtitkárának, valamint Ecuador, Kolumbia, Brazília és Uruguay külügyminisztereinek látogatása a Venezuelai Bolivári Köztársaság elnökének meghívására történt, aki az év elején felkérte a szervezetet, hogy sürgessék a párbeszédet az Egyesült Államokkal.

A szankciók, blokádok és a fegyveres agressziók nem pótolják a hiteles párbeszédet. A történelem megmutatta, ahogy az Obama kormányával december 17-én Kuba esetében is történt, hogy ezek a hasztalan intézkedések csak az ártatlanoknak okoznak károkat.

Venezuela – egy békeszerető és háború-ellenes ország – elutasítja ezeket az akciókat és felszólítja Barack Obamát, hogy vonja vissza a Végrehajtási Rendeletet Venezuela ellen, és normalizálja a diplomáciai kapcsolatokat Nicolas Maduro elnök törvényesen megválasztott kormányával, valamint újra erősítse meg a kölcsönös tiszteletet és az országok belügyeibe való be nem avatkozást.

A petíció aláírható ITT.

Vélemény, hozzászólás?