Szenzáció! Normális emberek kaptak Béke Nobel-díjat!

Az indiai Kailás Szatjárti és a pakisztáni Malala Juszufzai az idei Béke Nobel-díjasok.

Korábban óriási felháborodást váltott ki, hogy 2007-ben Al Gore alelnök és Barack Obama elnök is díjat kapott, holott mindkettejük olyan imperialista gépezet fenntartásában volt már akkor is érdekelt, amely emberek millióit irtotta ki csak Afganisztánban és Irakban.

2012-ben az Európai Unió kapott békedíjat, amely szintén érthetetlen volt, hiszen az EU tagországai közül sokan tagjai a NATO-nak, amelynek központi szerepe van helyi háborúk fenntartásában a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Amerikában.

A jelenlegi díjazottak azonban olyan emberek, akik rengeteget tettek a gyermekek és nők jogaiért.

Kailás Szatjárti

Kailás Szatjárti követi Mahatma Gandhi hagyományait, és erőszakmentes, békés tiltakozásokat szervezett a gyermekek kizsákmányolása ellen. A kapitalista társadalmakban ugyanis a gyermekmunka rendkívül jól kizsákmányolható, mivel olcsó, nem ismeri jogait, kevés ellenállást tanúsít és könnyen irányítható. Szatjárti a 90-es évek óta küzd a gyermekmunka ellen. Szervezete, a Bachpan Bachao Andolan (Rabszolga-munka Felszabadítási Front) mintegy 80.000 gyermeket szabadított már ki különféle rabszolga-munkahelyekről. Szerepe volt a „Globális Menetelés a Gyermekmunka Ellen” szervezésében és a Gyermekmunka és Oktatás Nemzetközi Központjának (ICCLE) működésében, amely világszerte fontos kapcsolatokat tart fenn civil szervezetekkel, tanárokkal és szakszervezetekkel.

Malala Juszufzai

Malala Juszufzai 17 éves pakisztáni lány, aki a helyi tálib vezetés ostoba és korlátolt vallásos, nőellenes intézkedései dacára a nők oktatásának jogáért küzd Mingora városában. 2012 októberében felszállt egy iskolabuszra, mire egy fegyveres férfi három lövést adott le rá közvetlen közelről. Egy golyó a fején találta el. A támadásból szerencsésen felépült, majd 2013-ban beszédet is mondott az ENSZ-ben, ahol a nők tanuláshoz való joga mellett állt ki. Malala a második pakisztáni Nobel-díjas, valamint minden idők legfiatalabb díjazottja.

Vélemény, hozzászólás?