Sztrájkra készülnek a szénbányászok

Az állami Coal India Ltd belülről szerveződő szakszervezetei ma figyelmeztettek, hogy 5 napos sztrájkra hívják tagjaikat az újévben.

Az öt szakszervezet elmondta, hogy tüntetést szerveznek a kormány tervei ellen, hogy kiárusítsák a vállalat érdekeltségét és véget vessenek a bánya és elosztási monopóliumnak.

„A kormány megkezdte a szén privatizációjának folyamatát a legújabb törvényével,” – mondta Ramendra Kumar, az Indiai Bányamunkás Föderációjának (IMWF) titkára.

„Követeljük, hogy a kormány azonnal vessen véget ennek a folyamatnak.”

„Addig a tiltakozások folytatódni fognak.”

Az öt szakszervezetből négy – a kongresszus által támogatott Indiai Országos Bányamunkás Föderáció, a Hind Khadan Mazdorr Föderáció, az Összindiai TUC-irányított IMWF és a Bharatiya Mazdoor Sangh szénbányász szakszervezet – szerdán találkozott a Jharkhand állami Ranchiban, hogy döntést hozzanak az ötnapos sztrájkról.

Bár az Összindiai Szénmunkások Föderációja, amely a Közép-Indiai Szakszervezetek (CITU) tagja, nem volt jelen a megbeszélésen, elmondta, hogy támogatják a sztrájkot.

Hozzátették, hogy a munkások egy külön sztrájkot fognak tartani január 13-án a jobb munkakörülményekért, amely szintén ötnapos lesz, – mondta Jibon Roy, a szakszervezet főtitkára.

Az ötnapos sztrájk, amely január 6-án fog kezdődni, a Coal India tartalékairól szól, amely India termelésének 80%-át teszi ki.

A Coal Indiának 350,000 fős munkaereje van, ezzel a világ harmadik legnagyobb szénellátója.

India szenet használ a villanyáram több mint felének előállításához, de a cég gyakran nem tudja teljesíteni a termelési célokat, így az ország szénbehozatalra szorul annak ellenére, hogy a világ ötödik legnagyobb széntartalékának birtokosa.

A Szénbánya Rendeletet októberben léptették életbe, amely során a Legfelsőbb Bíróság 214 bányablokk kiosztását szüntették meg.

Eltekintve a blokkok gyorsított aukciójától, megengedték magánbefektetők számára, hogy szenet bányásszanak és eladják azt a nyílt piacon.

A kormány óriási szeletet akar eladni a Coal India részesedéséből, hogy tartatni tudja az évi 6,1 milliárd fontos felszámolási célját.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?