Tanúskodik a megkínzott indonéz háztartási munkás

Egy indonéziai szobalány először mondta el bíróság előtt, hogyan éheztették, verték és alázták meg hong kongi munkáltatói.

A felszínre került megaláztatást Erwinia Sulistyaningsih színes részletességgel írta le. Elmondta, hogyan élt hónapokig kenyéren és rizsen, hogy csak napi négy órát aludt és korábbi munkaadója úgy megverte, hogy ájultan terült el.

„Megkínoztak” – mondta a bírósági tárgyalás első napján.

Erwinia Sulistyaningsih

Az ügy rávilágított a bevándorló háztartási alkalmazottak helyzetére Ázsiában és a Közel-Keleten, ahonnan szintén jelentések érkeztek kínzásokról és még gyilkosságokról is.

Az ilyen ügyek hatására szigorítások léptek életbe a háztartási munkások vízumait illetően néhány országban: Mianmar felfüggesztett egy hét hónapos tervet szeptemberben és Indonézia megígérte, hogy beszünteti a háztartási munkások külföldre küldését 2017-től.

Az indonéz szobalányt bántalmazó munkáltató 21 váddal néz szemben, köztük a súlyos testi sértéssel, fenyegetéssel és a bérek kifizetésének elmulasztásával.

A legsúlyosabb büntetés akár életfogytiglan is lehet.

Egy hong kongi háztartási munkásait képviselő szervezet 20 tagja tüntetett a bíróság előtt olyan feliratokat lobogtatva, hogy „Nem a modernkori rabszolgaságra.”

Az kiabálták, hogy „Igazságot Erwiniának” és „Munkások vagyunk, nem szolgák.”

Májusban ezrek lepték el az utcákat jobb munkakörülményeket és nagyobb törvényi védelmet követelve a háztartási munkásoknak.

Az Amnesty International tavaly elítélte a „rabszolga-szerű” körülményeket, amelyekkel a háztartási munkások a városokban szembesülnek, és a hatóságokat „megbocsáthatatlan” tétlenséggel vádolták.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?