Több mint 50.000-en vonultak fel a TTIP ellen Berlinben

Több mint 50.000 ember vonult Németország fővárosának, Berlinnek utcáira, hogy a kormány farmgazdálkodási politikájának változtatását követeljék, és állítsák meg a mezőgazdaság növekvő iparosítását.

A gyári farmgazdaság és a gabona genetikai módosítása elleni tömegtüntetés egybeesett a Nemzetközi Zöld Héttel, az éves mezőgazdasági kereskedelmi vásárral.

„Elegünk van az agrobizniszből!” jelszó alatt menetelve a tüntetők az élelemhez való jogot, a mezőgazdaság és az élelmiszerek védelmét a genetikai manipulációtól és az óriásgyári farmok létesítésének befejezését követelték.

A tüntetők a Potsdam térről a Szövetségi Kancelláriához vonultak az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) elutasítását követelve.

Jochen Fritz, a tüntetést támogató több mint 120 környezetvédelmi, fogyasztói és fejlesztési szervezet szóvivője elmondta, hogy a TTIP számos farmer megélhetését tenné tönkre.

„A TTIP csak a globális kapcsolatokat szolgálja, és elveszi számos farm létének értelmét itt és az egész világon,” – mondta.

Fritz hozzátette, hogy a megegyezés a fogyasztói előírásokra is kockázatot jelent, és hogy a német disznótenyésztők több mint kétharmadának kellett feladnia vállalkozását 2000 óta, ahogy a nagy húsvállalatok felülkerekednek az állatfarmokon.

Azt követelte, hogy a mezőgazdaság a regionális piacokon alapuljon.

„Enni politika. Minden egyes döntés, amelyet arról hozok, mit vegyek, meg van határozva azáltal, hogy tartják az állatokat, vagy mi nő a földjeinken,” – tette hozzá.

„Biztosíthatom, hogy a farmereket támogatom, nem pedig a nagy mezőgazdasági ipari vállalatokat.”

A sokat késő TTIP, amelynek 24 oldalnyi ideiglenes szövegét múlt héten nyilvánossá tették a 2013 júliusa óta tartó formális tárgyalások után, formába akarja önteni az EU és USA közti gazdasági viszonyokat.

De a szabványosítás megoldása óriási szakadékokhoz vezetett, különösképp a mezőgazdaságban az olyan amerikai transznacionális vállalatokkal, mint a Monsanto, amely technológiai innovációt erőltet, miközben az európai közvélemény óvatos marad az EU szabályozóinak hízelgése ellenére is.

A Föld Barátai németországi elnöke, Hubert Weiger elmondta, hogy a jelenlegi mezőgazdasági politika ellen évek óta tartó tüntetéseknek fokozatosan lesz hatásuk.

Forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?