Több tízezer antifasiszta Olaszország utcáin

A rasszista tüntetés eltörpült az antifasiszták ellendemonstrációja mellett

Több tízezer antifasiszta és antirasszista aktivista nézett szembe az olaszországi, szélsőjobboldali Északi Ligával Róma utcáin vasárnap.

A liga támogatói a főváros egyik legnagyobb terén gyülekeztek a bevándorlók és Matteo Renzi miniszterelnök kormánya ellen.

A felvonulás szervezői szerint 10, 000 ember jelent meg az eseményen, bár a számot az olasz rendőrség még nem erősítette meg.

Ezzel szemben az ellendemonstrálók, akik pár száz méterre voltak a jobboldaliaktól, 35,000-en voltak, számos zászlóval, amelyek a következő volt olvasható: „Salvinivel soha!” (utalva az Északi Liga vezetőjére, Matteo Salvinire).

Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, és 4000 rendőrt küldtek a két tüntetés helyszínére.

A felvonulásán Salvini azzal vádolta Renzit, hogy alárendeli országa érdekeit az Európai Uniónak.

„A legfőbb céljainkat három pontban tudjuk összefoglalni. Nem az Eurora, állítsák vissza a pénzügyi szuverenitást, állítsák le a bevándorlást.”

„Nincs más számára hely itt olyan munkanélküliségi ráták mellett, mint manapság. És végül, az olaszok az elsők,” – üvöltötte Salvini.

Kritizálta még a kormány egyezkedését a román fuvarosokkal, a bankokkal és a nagy üzletekkel.

Az Északi liga egykor szövetségese volt a korábbi miniszterelnöknek, Silvio Berlusconinak, de most új szövetségesek után kell nézniük, mivel adócsalási vád miatt kiesett a parlamentből.

Az antifasiszták arra figyelmeztetnek, hogy Salvini más európai vezetőkkel verseng, és bevándorlás miatti félelemből próbál tőkét kovácsolni, különösképp a mostani iszlám szélsőségesek támadásai és a líbiai illetőségű embercsempészek olaszországi tevékenysége miatt.

A felvonulás estéjén összecsapások törtek ki Rómában.

Legalább négy ember megsérült az antifasiszták és az Északi Liga támogatóinak összecsapásában, a központi Piazza del Poplo tér körzetében.

Néhány tüntető füstbombát dobott a rendőrségre, akik gumibottal válaszoltak.

Végül a rendőrség megtisztította a központi teret, miután az antirasszisták elfoglaltak egy közeli templomot.

Salvini pártja abban reménykedik, hogy eredményeket fognak elérni a toscanai, marchei és latiumi regionális választásokon.

Forrás: international@peoples-press.com

Vélemény, hozzászólás?